Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Το πιο διαδεδομένο παραμύθι των τελευταίων ετών στην Ελλάδα

Γιάννης Λοβέρδος (fb)

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους των τελευταίων ετών που παραμένει ισχυρός παρά τα περίπου δέκα χρόνια, που εισήλθαμε σε καθεστώς ύφεσης, είναι ότι η λιτότητα, που βιώνει σκληρά ο ελληνικός λαός, είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών.

Δηλαδή έχουμε πιστέψει ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, δε θα υπήρχε και λιτότητα, δε θα είχαν μειωθεί οι συντάξεις, δε θα είχαν γίνει απολύσεις, δε θα είχαν κλείσει επιχειρήσεις, δε θα είχαν βιώσει οι πολίτες φτώχεια κι εξαθλίωση. Αυτό είναι ψευδές. Αλλά σχεδόν κανείς, ούτε πολιτικός, ούτε δημοσιογράφος τολμά να το πει. Αντίθετα, παραμένει δυνατή η αντίληψη ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, που επιβάλλουν οι «κακοί» ξένοι δανειστές, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα στη ζωή μας, στην καθημερινότητα μας, στην οικονομία και την κοινωνία μας.

Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, τα μνημόνια δεν προκάλεσαν την πτώχευση της Ελλάδας. Αλλά οι αλόγιστες οικονομικές πολιτικές της συνεχούς δημοσιονομικής επέκτασης με δανεικά, που ακολούθησαν δυστυχώς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως από το 1981.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010. Στην πραγματικότητα είχε χρεοκοπήσει νωρίτερα. Αλλά το 2010 το αντιληφθήκαμε. Και τότε προστρέξαμε στους «κακούς» δανειστές και στα μνημόνια για να αποφύγουμε και την τυπική, άτακτη χρεοκοπία, που θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή, σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια κι εξαθλίωση ακόμα περισσότερους πολίτες αυτής της ταλαιπωρημένης, σκληρά δοκιμαζόμενης τα τελευταία χρόνια χώρας.

Τα μνημόνια ήταν μέρος της θεραπείας από τον καρκίνο, που ήταν η χρεοκοπία, λόγω υπερβολικού δανεισμού, αλόγιστης δημοσιονομικής επέκτασης, με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, υπερβολικούς διορισμούς στο Δημόσιο, παχυλές αμοιβές, που δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε ως οικονομία. Αλλά και λόγω της εγκατάλειψης της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Επί σειράν ετών δυστυχώς η Ελλάδα μετετράπη σε μια χώρα όπου επικρατούσαν πλήρως ο κρατισμός κι ο λαϊκισμός, χάρις στα δανεικά, που κακώς δίνονταν ασυλλόγιστα και χρησιμοποιούνταν όχι για την ανάπτυξη μιάς υγιούς, επιχειρηματικής, παραγωγικής οικονομίας παρά μόνον για την αύξηση της κατανάλωσης. Το καταναλωτικό πρότυπο με δανεικά κατέστρεψε την Ελλάδα, όχι τα Μνημόνια. Κι αν αυτό ακόμα αρνούμαστε να το συνειδητοποιήσουμε, τότε ποτέ δεν πρόκειται να βγούμε από το φαύλο κύκλο, από τη δίνη, που χρόνο με τον χρόνο μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο στην άβυσσο.

Θέλω να θέσω ένα απλό ερώτημα στους απανταχού «αντιμνημονιακούς».

Ας υποθέσουμε ότι οι δανειστές μας, δηλαδή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μας έλεγαν σήμερα ότι δεν θέλουν μνημόνια παρά μόνο τη δέσμευση μας να πληρώνουμε κανονικά τους χαμηλότατους τόκους των δανείων, που έχουμε πάρει και να ξεπληρώσουμε το χρέος μας σταδιακά, με «ρήτρα ανάπτυξης», όπως λένε πολλοί αριστεροί και δραχμιστές, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε;

Σήμερα, το επιτόκιο των δανείων, ύψους 328 δις ευρώ, που έχουμε πάρει, είναι μεσοσταθμικά 1,5%, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Ελάχιστες χώρες δανείζονται πιο χαμηλά. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι μοναδική μας υποχρέωση είναι να πληρώνουμε το 1,5% ετήσιο τόκο, κι ότι είμαστε ελεύθεροι να καθορίζουμε μόνοι μας όλες τις άλλες πολιτικές μας στις συντάξεις, στις δημόσιες δαπάνες κοκ.

Θα τα καταφέρναμε; Ασφαλώς κι όχι.

Δείτε γιατί:

Το 1,5% των 328 δις ευρώ του χρέους είναι 5,5 δις ετησίως. Δηλαδή σε ένα ΑΕΠ, που δεν είναι πιο κάτω από τα 180 δις είναι περίπου στο 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα θέλαμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως για να πληρώνουμε μόνο τόκους δανείων. Από πού; Φέτος, τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου υπολογίζονται περίπου στα 50 δις, παρά την τεράστια φορολογική επιβάρυνση, που έχουμε υποστεί. Με το ζόρι το κράτος έφτασε αυτό το ποσό. Κι όμως το πρωτογενές πλεόνασμα μόλις που θα ξεπεράσει το 0,5% του ΑΕΠ (να θυμίσω ότι πρωτογενές πλεόνασμα είναι ότι απομένει μετά την αφαίρεση των κρατικών δαπανών για τις ανάγκες λειτουργίας του ελληνικού κράτους, δηλαδή μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, ασφάλεια, επιχορηγήσεις δήμων, αμυντικές δαπάνες κοκ). Δηλαδή θα είναι περίπου 1 δις. Ας είναι παραπάνω. Ας είναι ακόμα κι 1% δηλαδή 2 δις. Μέχρι τα 6,5 δις, που θα βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα;

Είναι σχεδόν αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές. Μοιραία λοιπόν αυτό που φταίει δεν είναι τα μνημόνια. Φταίει ότι η χώρα δεν έχει κατορθώσει να αναπτύξει την οικονομία της και το ΑΕΠ της ούτως ώστε τα έσοδα και του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων να είναι τόσο μεγάλα για να μπορούν να χρηματοδοτούν τις ανάγκες μας. Κι εκεί είναι το πρόβλημα. Το μοντέλο της οικονομίας που έχουμε οικοδομήσει είναι αντιπαραγωγικό, κι οδηγεί μοιραία σε φτώχεια κι εξαθλίωση.

Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική. Κι αυτή δεν μπορεί να είναι ο κρατισμός κι ο λαϊκισμός. Αλλά μια γνήσια φιλελεύθερη πολιτική, ενάντια στους φόρους, την κρατική γραφειοκρατία και διαφθορά κι υπέρ της επιχειρηματικότητας. Όλα τα άλλα είναι δημαγωγίες για να συνεχίζουν να κοροϊδεύουν οι κυβερνώντες το πόπολο, τον κοσμάκη, που υποφέρει.

freepen.gr
2 σχόλια:

 1. Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ9 Ιανουαρίου 2018 - 10:55 μ.μ.

  ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: ΟΛΑ τα δάνεια της Ελλάδας από το 1821 ως το 2011 ... Όλη η ιστορία του χρέους
  Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017
  Αν σκεφτείτε ότι από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) φανταστείτε τι έχουμε πληρώσει τα τελευταία 200 χρόνια!

  Αυτό λοιπόν το άρθρο, κάθε Ελληνας του Εξωτερικού, είτε μένει σε χώρες της ΕΕ. είτε εκτός, πρέπει να το μεταφράσει σε κάθε γλώσσα και να το διανείμει όπου και όπως μπορεί! Να το διαδώσει για να καταλάβουν οι λαοί πόσο μας κόστισε η ανεξαρτησία μας και τι πληρώνουμε επί σχεδόν 200 χρόνια στα κοράκια που διέλυσαν τη χώρα μας!

  Να το εμπεδώσουν καλά γιατί έρχεται η σειρά τους!

  Μεταφράστε το, διαδώστε το και βοηθήστε στην προσπάθεια να καταλάβουν οι λαοί του κόσμου ότι ο Ελληνας ήταν ο πλέον καλοπληρωτής δανείων τα τελευταία 200 χρόνια! Και αυτά που μας ζητάνε σήμερα, δεν είτε τίποτε άλλο παρά υπερ-τοκοχρεολύσια, ανακεφαλαιοποιήσεις τόκων και σε καμία περίπτωση δεν είναι χρήμα το οποίο το λάβαμε στα χέρια μας ποτέ, και το σπαταλήσαμε.

  Ετσι το παρουσιάζουν οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί γιατί έτσι τους βολεύει, μιας και είναι οι κύριοι δράστες του εγκλήματος και αυτοί οι οποίοι καρπώθηκαν τον Ελληνικό πλούτο!!!

  Κάντε λοιπόν την μετάφραση και στείλτε το σήμερα κιόλας για να αφυπνίσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη!

  /////////////////////////////////////////////////////////////
  ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ :
  Πηγή


  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2017/07/1821-2011.html#ixzz4zOjcmMT7

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΙΑΓΙΑ9 Ιανουαρίου 2018 - 11:05 μ.μ.

  Με το δάνειο όμως, ξεκίνησε μία περίοδος διαφθοράς και ροπής στην κερδοσκοπία, η οποία διατηρήθηκε με πολλές μορφές μέχρι σήμερα.


  Πρώτα δανειστήκαμε για τον αγώνα του ’21 και μετά διχαστήκαμε για τη διαχείριση του αγγλικού δανείου. Τα μοιραία πρόσωπα, οι μίζες και οι προμήθειες που οδήγησαν σε ελληνικό εμφύλιο (βίντεο)


  01/07/2015

  http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/06/emfilios.jpg

  Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 έκανε μεγάλη προσπάθεια να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του αγώνα και μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο αναγκάστηκε να συνάψει δύο δάνεια με την Αγγλία, που η διαχείρισή τους δίχασε και τελικά υπονόμευσε την εθνική προσπάθεια. Το 1824 ο επαναστατημένος λαός ζήτησε εξωτερική βοήθεια από την Αγγλία. Οι τραπεζίτες τότε θεώρησαν ότι ίσως άξιζε να «επενδύσουν» σ’ αυτήν την προσπάθεια.

  ‘800.000 λίρες ήταν το πρώτο ονομαστικό δάνειο. Ωστόσο, το ποσό που έφτασε τελικά στα ελληνικά ταμεία ήταν λιγότερο από το μισό. ,


  Αναμφίβολα, το δάνειο είχε θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Η Αγγλία έχοντας δανείσει μια χώρα που ουσιαστικά δεν υπήρχε ακόμα, αναγνώριζε ουσιαστικά το ελληνικό κράτος και βοηθούσε στην απελευθέρωσή του. Είχε κάθε λόγο να υπάρχει γιατί έτσι θα εξασφάλιζε την αποπληρωμή του χρέους και την είσπραξη τόκων. Με το δάνειο όμως, ξεκίνησε μία περίοδος διαφθοράς και ροπής στην κερδοσκοπία, η οποία διατηρήθηκε με πολλές μορφές μέχρι σήμερα.

  Το μεγάλο ποσό του δανείου προκάλεσε συγκρούσεις στην ηγεσία και οδήγησε στο ξέσπασμα των δύο εμφυλίων πολέμων.

  Η αγνότητα του αγώνα σύντομα διεφθάρη από τη συνεχή προσπάθεια να ελεγχθεί το ταμείο της επανάστασης από τις πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες. Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος αποδείχθηκε καταστροφική και σύντομα εμφανίστηκαν γνωστά φαινόμενα, όπως καταχρήσεις, σπατάλες και δωροδοκίες.


  Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου», τα πάθη και τα μίση που προκάλεσαν τα χρήματα του δανείου, τα οποία οδήγησαν σε εμφύλιο το 1823 μέσα στην Επανάσταση...

  ΒΙΝΤΕΟ
  HTTPS://VIMEO.COM/132205995
  1823. Ελληνικός εμφύλιος με δανεικά λεφτά

  Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/prota-danistikame-gia-ton-agona-tou-21-ke-meta-dichastikame-gia-tin-diachirisi-tou-anglikou-daniou-ta-mirea-prosopa-i-mizes-ke-i-promithies-pou-odigisan-se-elliniko-emfilio-vinteo/


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .