Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Θερμό καλοκαίρι, θερμότερο φθινόπωρο...

Μην σας προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία εκφέρονται ασυναρτησίες όπως "Κινηματικό Νόμισμα", "Αναπτυξιακή τράπεζα" ή υπέρτατος θεσμός είναι ο λαός...

Η ελληνική αριστερά είναι η πλέον καθυστερημένη της Ευρώπης. Το πολιτικό, πολιτισμικό και ηθικό της στίγμα περιγράφεται κάπου μεταξύ Κολιγιάννη και Τσοχατζόπουλου (δογματικής πίστης, αναλφαβητισμού και διαφθοράς) με σημείο ισορροπίας τον Αντρέα Παπανδρέου που διέθετε την ικανότητα να κάνει τη δουλειά του, πουλώντας στον καθένα αυτό που ήθελε να αγοράσει και αφήνοντας το λογαριασμό σε κάποιον "Αλέξη" που θα προσπαθούσε να τον μιμηθεί τη λάθος στιγμή από τη λάθος θέση.
Το ελληνικό πρόβλημα είναι δομικό και δεν μεταρρυθμίζεται, δια τούτο απολαύστε το θερμό ελληνικό χρηματιστηριακό καλοκαίρι όσο διαρκέσει και ενδεχομένως το "θερμότερο" Φθινόπωρο. Το επόμενο σοκ ίσως να είναι και  το τελευταίο...
Οι μετοχές και οι κυνηγοί του ρίσκου το αντιλαμβάνονται και οι τιμές στο χρηματιστήριο έχουν αρχίσει να το προσμετρούν.
Ιδού, για άλλη μια φορά γιατί χαίρεται η αγορά...
Την Άνοιξη του 2012 η αγορά κατέρρευσε από τις 1.500 στις 500 μονάδες καθώς η έκρηξη της οργής των αγανακτισμένων εκτόξευσε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΧΑ σε τροχιά εξουσίας και εντός του Κοινοβουλίου.
Τελικά τις εκλογές τις κέρδισε η ΝΔ και σχημάτισε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι την Άνοιξη του 2014 το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε από τις 500  στις 1.400 μονάδες.
Την Άνοιξη του 2014 λίγο πριν τις Ευρωεκλογές διεφάνη η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η άνοδος του χρηματιστηρίου τερματίστηκε.
Το 2015 είχαμε νέα χαμηλά, κλείσιμο του χρηματιστηρίου για ένα μήνα, κλείσιμο των τραπεζών και capital controls. Μετά ακολούθησε το τρίτο μνημόνιο και μια αέναη προσπάθεια του συνονθυλεύματος των αριστεριστών του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και των αρματολών του βαθέως ΠΑΣΟΚ να παριστάνουν τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να εισπράττουν δόσεις.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 το χρηματιστήριο ξέφυγε από την περιοχή των 500 μονάδων και αρχίζει να προεξοφλεί πως η ραγδαία φθορά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει το χρόνο να μετρά αντίστροφα.
πιν
Η φουρτούνα της ανόδου του λαϊκισμού πέρασε χωρίς η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρώ ή με κάποια εκτροπή του πολιτεύματος.
Έτσι, αν το 2014 η αγορά προεξοφλούσε την επερχόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 προεξοφλεί την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Καθώς ο πιθανότερος διάδοχος δεν είναι ούτε η ΧΑ ούτε η ΛΑΕ αλλά η ΝΔ, η αγορά κινείται θετικά και αν της δοθεί ο απαραίτητος χρόνος μπορεί να ξεπεράσει τα υψηλά του 2014.
Μια  προσπάθεια επανάληψης της ρήξης όπως το 2015 από τον κ. Τσίπρα σήμερα δεν θα συσπείρωνε το σύνολο των τότε προθύμων.
Η προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής του κ. Τσίπρα πέραν του 15-20% του βαθέως ΠΑΣΟΚ περνά από τους κεντροαριστερούς κυματοθραύστες Βενιζέλου, Σημίτη, Ποταμιού που  αδημονούν να τον δουν στα "σκοινιά" παρά στο ίδιο τραπέζι.
Το σενάριο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μπορούσε να ανατραπεί από ένα κραχ στις διεθνείς αγορές στους επόμενους 6 με 18 μήνες, από έναν πόλεμο που θα εξελιχθεί σε διεθνή εμπλοκή (π.χ.  Β. Κορέα) ή από ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .