Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Ρύθμιση για το ακαταδίωκτο τραπεζικών και δημοσίων υπαλλήλων

Ρύθμιση για τον προσδιορισμό του ακαταδίωκτου των δημοσίων υπαλλήλων και των τραπεζικών στελεχών που θα ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» δανείων, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.


Η συγκεκριμένη διάταξη θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τους ψυχικά πάσχοντες που θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 20 Μαΐου. (Τυχαίο; Δεν νομίζω…)

Το θέμα απασχόλησε και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή να παρουσιάζει στους τροϊκανούς την πρότασή του, η οποία τουλάχιστον έως αργά το βράδυ είχε γίνει αποδεκτή χωρίς να ζητηθούν αλλαγές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε την πρότασή του γραπτώς το βράδυ της Κυριακής και στα νομικά γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργού των Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση Κοντονή, για τον διακανονισμό οφειλών προς το Δημόσιο θα γνωμοδοτεί ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και αντιστοίχως για τη ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών, λαμβάνοντας προηγουμένως απλή, αλλά όχι δεσμευτική γνώμη της αρμόδιας διεύθυνσης της Τραπέζης της Ελλάδος. Στην περίπτωση που είτε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είτε ο υπουργός Οικονομικών διαπιστώσουν ατασθαλίες θα μπορούν να αιτηθούν προς τον εισαγγελέα την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος δημόσιων λειτουργών ή τραπεζικών υπαλλήλων σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 41 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης εξηγεί στο «Εθνος» σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς που θα γίνονται από δημόσιους λειτουργούς ή τραπεζικά στελέχη πως «δεν τους λέμε πως μπορείτε να ενεργείτε όπως θέλετε, να κάνετε ό,τι θέλετε ή όπως εσείς το θέλετε καθώς υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο». Αντιθέτως, προσθέτει, μπαίνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ισχύσει το ακαταδίωκτο.
Για το θέμα του ακαταδίωκτου πληροφορίες εμφάνιζαν κύκλους της ΤτΕ δυσαρεστημένους ή ενοχλημένους αφενός διότι οι τραπεζίτες επιθυμούσαν την οριζόντια ασυλία χωρίς να υπάρχει η «χρονοβόρα» διαδικασία που προσδιορίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης αφετέρου διότι η γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας δεν θα έχει δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Παρ’ όλα αυτά κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία ρήξη της διοίκησής της με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ σχολίαζαν ότι η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα.

Κατά περίπτωση η νομική προστασία

Το ακαταδίωκτο (ασυλία) στελεχών τραπεζών και του Δημοσίου, που θα υπογράφουν για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων ή των χρεών προς το Δημόσιο, θα δίνεται κατά περίπτωση, τονίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή.

i-gata.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .