Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Για την ώρα τα παπαγαλάκια της τζογάρουν με διαρροές σχετικά με την δήθεν χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις.

Ηταν αργά το απόγευμα Δευτέρας όταν μίλησα στο τηλέφωνο με ένα φίλο που έχει μεγαλώσει στις Αγορές του κόσμου.
-Σε καμμία περίπτωση δεν θα αγόραζα κόκκινα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες γιατί, ακόμη και σκοτωμένα να τα χτυπούσα, θα είχα χασούρα…
Αυτός ο φίλος που ζει εκτός Ελλάδος διαισθάνεται αυτό που τρέμει ο πλανήτης: Πολύ σύντομα σε κάθε ένα από τα εκατομμύρια ελληνικά σπίτια δεν θα μπορείς να βρεις ούτε 5 λεπτά του ευρώ.
Οι ελληνικές οικογένειες περιορίζουν πλέον και την αγορά τροφίμων όπως το γάλα και το ψωμί.
Η πόλη ερημώνει, οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους νωρίς, νικημένοι από την κατάθλιψη.
Ακόμη και ο Ιβάν Σαββίδης, ο τελευταίος άνθρωπος στη χώρα που καθώς φαίνεται έχει λεφτά για πέταμα δείχνει να μπλοφάρει για μια ακόμη φορά όταν δηλώνει ότι θέλει να αγοράσει μεγάλο ιδιωτικό κανάλι. Ολους αυτούς τους μήνες δεν φρόντισε να συναντήσει ανθρώπους που γνωρίζουν από τηλεόραση-είτε από την ενημέρωση, είτε από την ψυχαγωγία.
Αυτή την κουβέντα είχαμε με τον Δημήτρη Μαρκόπουλο (που του πήρε την συνέντευξη-φωτιά) και τον Βασίλη Τσεκούρα στην Εκδήλωση για τους Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας  που διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής για 3η χρονιά ο Ευάγγελος Παπαλιός.
Ακόμη και το ίδιο το κατσιαπλιάδικο κράτος δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα: Υστέρηση 819 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 15,309 δισεκατομμύρια ευρώ, 5,1% χειρότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του φετινού Προϋπολογισμού και περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ χειρότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Σημαντικά κάτω του στόχου κινούνται και τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
Το κενό έφτασε τα 666 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50% κάτω από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.
To ίδιο βράδι στη Βουλιαγμένη ο Γιώργος που δουλεύει σερβιτόρος σε θρυλικό καφέ-ζαχαροπλαστείο της περιοχής θα μας πει:
-Eίναι πρωτοφανής η ερημιά για μέσα Μαίου…Καθημερινή δεν κυκλοφορούν άνθρωποι…Ολο και πιο πολλοί αγοράζουν ένα καφέ σε πλαστικό ποτήρι και τον πάνε βόλτα…Δεν κάθονται για να μην πληρώσουν παραπάνω…
Αυτή είναι η εικόνα και αντιλμβάνεστε ότι η δήθεν χαλάρωση των capital controls δεν είναι παρά ένα ακόμη παπατζιλίκι. Οι πολίτες είναι πανέτοιμοι-σε περίπτωση χαλάρωσης των capital controls θα πάρουν τις καταθέσεις τους που έχουν απομείνει στις τράπεζες και θα τρέξουν μακριά με ευρηματικό συνδυασμό σλόγκαν όπως το τρεχάτε ποδαράκια μου και του Φεύγα η μάνα δεν έκλαψε ποτέ.
Η κυβέρνηση βλέπει το κακό που πλησιάζει γι΄αυτό και το πιο πιθανό είναι τελικά να προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο.
Για την ώρα τα παπαγαλάκια της τζογάρουν με διαρροές σχετικά με την δήθεν χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις.

kourdistoportocali

To «τυράκι» της χαλάρωσης των capital controls χρησιμοποιεί ακόμη μια φορά η κυβέρνηση για να αλλάξει την ατζέντα: την ίδια στιγμή που στη Βουλή συζητείται ένα πολύ σκληρό μνημόνιο που ρίχνει τους ήδη γονατισμένους πολίτες ακόμη πιο κάτω, η δήθεν χαλάρωση των capital controls είναι μια παρωδία.
Στην ουσία πρόκειται για ευχολόγιο αφού θέτει μια σειρά προυποθέσεων, οι οποίες αν συμβούν, θα οδηγήσουν σε μικρές κινήσεις που δεν αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και δεν συμβάλλουν στην ανάκαμψη των χειμαζόμενων επιχειρήσεων.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, αυτό που υπόσχονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ασπιρίνες, ειδικά μάλιστα αφού το νέο μνημόνιο είναι εφιαλτικό.
Η μόνη υπόσχεση που μπορεί να πιστέψει κανείς είναι ότι τα capital controls θα είναι εδώ για καιρό και ότι ο οδικός χάρτης περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών, είναι ευχολόγιο.
Οι ελληνικές αρχές, σε διαβούλευση με τους θεσμούς, καταβάλλουν προσπάθειες να καταργήσουν τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν, διαφυλάττοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών που έχει προσπαθήσει αρκετά και με μεγάλη αποτυχία και σε άλλα θέματα.
Ο οδικός χάρτης, συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και είναι ένα μη δεσμευτικό από νομικής άποψης κείμενο, το οποίο αποτυπώνει τη στρατηγική των αρμοδίων αρχών και περιγράφει σε στάδια τα ορόσημα που αποτελούν προϋποθέσεις για την υλοποίηση των βημάτων χαλάρωσης.
Η υλοποίηση των βημάτων χαλάρωσης προβλέπεται να είναι σταδιακή, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον και κλίμα, ενώ η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι χρονικά οριοθετημένη – δεν υπάρχουν χρονικά όρια ως προς τη διάρκεια κάθε σταδίου.
Η περαιτέρω χαλάρωση τελεί λοιπόν υπό τις προϋποθέσεις που εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι εύκολο να συντρέξουν:
 • Βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει αμφίδρομα στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
 • Βελτίωση του κλίματος στις αγορές και στο καταθετικό κοινό, αντανακλώμενη μεταξύ άλλων και στην αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. (Δεδομένου ότι η χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συμβάλλει με τη σειρά της στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, πρόκειται και εδώ για αμφίδρομη σχέση.)
 • Συνεχή πρόοδος όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής.

 • Σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 • Προσεκτική παρακολούθηση και ανάλυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς και της ικανότητάς τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενη μεταβλητότητα της ρευστότητάς τους κατά τη διαδικασία αυτή.
Όπως επισημαίνεται, η ενισχυμένη ρευστότητα των τραπεζών είναι σημαντική για τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης. Η πρόοδος στην υλοποίηση της στρατηγικής και των σχεδίων δράσης των τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η συνεχής συμμόρφωση προς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η διεύρυνση των διαθέσιμων εξασφαλίσεων και η μόνιμη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους θα επιτρέψουν στις τράπεζες να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στις αγορές και να επεκτείνουν την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία χαλάρωσης.
Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου αφού η τακτική της κυβέρνησης στην αξιολόγηση οδήγησε σε αύξηση των κόκκινων δανείων και μείωση των καταθέσεων.
Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης θα επικεντρώνονται κυρίως στο δεύτερο πυλώνα (περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στο άνοιγμα νέων λογαριασμών), όπως, για παράδειγμα, στη σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και στη χαλάρωση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία νέου κωδικού πελάτη (customer ID).
Ο τρίτος πυλώνας, που αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα είναι το τελευταίο σκέλος των περιορισμών που θα αρθεί, δεδομένου ότι η χαλάρωσή του συνδέεται στενά με την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Κριτήρια για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης είναι :
 • Πρώτον, οι μεταβολές του πλαισίου θα πρέπει να είναι άρτια σχεδιασμένες, ώστε η χαλάρωση των περιορισμών να γίνει με τρόπο που θα βελτιώνει τη λειτουργία της οικονομίας, χωρίς να υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα των περιορισμών, που θα παραμένουν σε ισχύ ως προς τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

 • Δεύτερον, οι μεταβολές θα πρέπει να γίνουν: (α) σταδιακά και προσεκτικά, προκειμένου να αποφευχθούν οπισθοδρομήσεις και (β) βάσει συγκεκριμένων  προϋποθέσεων, και όχι προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν επαρκώς οι επιδράσεις των προηγούμενων μέτρων χαλάρωσης και οι συνθήκες που επικρατούν στο μεσοδιάστημα.

 • Τρίτον, οι μεταβολές θα πρέπει να  πραγματοποιούνται στη βάση συναίνεσης, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και ο ηθικός κίνδυνος, με σκοπό την προστασία της εμπιστοσύνης και την υποστήριξη της στρατηγικής για την άρση των περιορισμών.

 •  Τέταρτον, ο αντίκτυπος των μεταβολών του πλαισίου στην οικονομία θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά. Σκοπός των μεταβολών θα πρέπει να είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η διευκόλυνση νέων επενδύσεων, περιλαμβανομένων των ξένων επενδύσεων, και η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

 • Πέμπτον, οι μεταβολές θα πρέπει να περιορίζουν τη γραφειοκρατία και το σχετικό με αυτή κόστος στον αναγκαίο βαθμό.

 • Έκτον, η συμμόρφωση, τόσο των τραπεζών όσο και των συναλλασσόμενων, με τους εναπομένοντες περιορισμούς πρέπει να παρακολουθείται στενά, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .