Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

​Η τερατώδης αρχιτεκτονική της Ατζέντας 21

Εκείνο το… ‘μικροαστικό’ όνειρο του της καλής δουλειάς και σπίτι στα προάστια, απλά, ξεχάστε το. Η Ατζέντα 21 έχει σκοπό μέσα στον τρέχοντα αιώνα να αφήσει τα προάστια στην ησυχία των πολύ λίγων και εκλεκτών. Το ίδιο και τας πέριξ εξοχάς.


Για τους πολίτες που δεν θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής με την “έξυπνη” τεχνολογία, θα ζουν μποζουριασμένοι στις μεγαλουπόλεις που από την αρχή του αιώνα ετοιμάζονται σε όλον τον πλανήτη να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Εκτός αυτών θα παραμείνουν περιθωριοποιημένοι οι αντιρρησίες συνείδησης, με μειωμένες προσβάσεις σε αγαθά, δουλειές, ευκαιρίες και υπηρεσίες.

Έτσι “πεφωτισμένοι” αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικά γραφεία τρέχουν να προσφέρουν τις ιδέες τους για το πως θα διαμορφωθούν αυτές οι έξυπνες πόλεις που θα προσφέρουν τα πάντα ώστε να μην χρειάζεται να κουνήσεις ρούπι, όχι μόνο από την πόλη, αλλά κι από την κοινότητα, ακόμα και το ίδιο το κτήριο. Μέχρι και αγρότες πόλεων έχει ο… μπαξές! Κι ενόσω τέρατα ξεπηδούν παντού ή κτήρια παλιά , μεταμορφώνονται για να καλύψουν τις νέες Οργουελικές ανάγκες, η φράση “Η Α21 μας θέλει περιορισμένους σε μεγαλουπόλεις” αποτελεί ακόμα για κάποιους φράση συνωμοσιολογική.

Στο σάιτ του αρχιτεκτονικού γραφείου βλέπουμε πως ένα παλιό κτήριο της δημοτικής αρχής του Άμστερνταμ διαμορφώθηκε για κατοικία. Η φωτογραφία του κτηρίου, με τον ουρανό κυριολεκτικά πνιγμένο στους χημικούς αεροψεκασμούς κι έναν πολίτη με ποδήλατο -τίποτα τυχαίο στην εικόνα- δείχνει εκτός από το κτήριο, την τάση για κατάργηση του Ι.Χ. και την αποδοχή να σε ψεκάζουν κι εσύ να μην δίνεις σημασία.
Picture
Picture
Το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο προτείνει "λύσεις" για αγροτική ανάπτυξη μέσα στις πόλεις, σε συνθήκες που...μάλλον ευνοούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς!
Picture
Αλλά οι "καλοί" αρχιτέκτονες δεν σταματούν εδώ. Εξαντλούν όλες τις πτυχές της Ατζέντα 21 και γι' αυτό έχουν και πολλές διακρίσεις. Εκτός από τους ψεκασμούς και τα μεταλλαγμένα, διαθέτουν "λύσεις" και για τα παιδιά του κατώτερου Θεού, τους πολύ πτωχούς και μετανάστες. Υποβαθμισμένες περιοχές μετατρέπονται σε hotspots. 
Picture
Στο όνομα της "βιωσιμότητας" αξιοποιούμε σκουπίδια και γη σκουπιδιών, λένε οι αρχιτέκτονες που δεν θα ζήσουν σε βάρκες αφού έχουν δώσει καλά δείγματα εξυπηρέτησης των προγραμμάτων της ελίτ. Ο θάνατος σου η ζωή μου...
Picture
Φυσικά και δεν είναι οι μόνοι. Τα τερατουργήματα ανά τον κόσμο αυξάνουν και πληθαίνουν, για να εγκλωβίσουν στις πόλεις πληθυσμούς με την δικαιολογία του "υπερπληθυσμού", ακόμα και στις ηπείρους ή χώρες όπου αυτοί μειώνονται δραστικά, όπως Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Φυσικά σκοπεύουν να διατηρήσουν τα νούμερα "εισάγοντας" μερικά εκατομμύρια από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που φροντίζουν να βρίσκεται μονίμως σε αναβρασμό, με συρράξεις, εμφυλίους, ξηρασία, πλημμύρες και πείνα.

Έτσι βλέπουμε πλέον τα νέα αρχιτεκτονικά τερατουργήματα τα οποία προβάλλουν με πολύ καμάρι. 
Picture
The Interlace, Σιγκαπούρη, OMA/Ole Scheeren (2007-13)
Picture
Τhe Wave, Βέιλε, Δανία, Henning Larsen (2003-09)
Picture
Absolut Towers, Μισισάγκα, Καναδάς, Mad Architects (2006-12)
Picture
CityLife, Μιλάνο, Zaha Hadid Architects (2004-14)
Αυτό είναι το νέο "έξυπνο' πρότζεκτ των "έξυπνων" αρχιτεκτόνων. Καμία ιδιωτικότητα, έξυπνη τεχνολογία και οι χημικοί αεροψεκασμοί μοστράρονται ακόμα και... στο σκίτσο τους! Παντού ποδήλατα,ενώ τα παιδάκια παίζουν στους κοινόχρηστους χώρους. Γιατί, θέλετε να πηγαίνετε και παραπέρα;
Picture
Picture

web.allnewz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .