Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΑΘ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

H Ιατρική παράγει ειδήσεις με πολλούς τρόπους και πολλών αποχρώσεων. Σε μια συγκεκριμένη, οποιαδήποτε όμων, ημέρα του χρόνου εκατομμυρια άνθρωποι οφείλουν όχι μόνο το "ευ", αλλά και το "ζείν".


Για εκατομμύρια ανθρώπους σε κάποια στιγμή ένας γιατρός έχει κάνει κάτι για την επιβίωσή τους και πλείστοι όσοι εξ αυτών μιλούν για "θαύμα" της Ιατρικής Επιστήμης.
Συχνά -πυκνά στη χώρα μας αναφερόμαστε σε άσχημες πτυχές της ιατρικής δραστηριότητας, κυρίως για οικονομικές δραστηριότητες και αυτές παρασύρουν και ιατρικά επιτεύγματα τόσο πολύ, ώστε να μην γίνονται καν γνωστά. Πόσο μάλλον να εκτιμηθούν ανάλογα με την αξία τους στην ζωή των ανθρώπων.
Στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" πριν μερικές ημέρες δημοσιεύθηκε άρθρο του καθηγητή Ιατρικής Ρόζεμπεργκ για τα άλματα της Ιατρικής στον τομέα των εμβολίων, με τα οποία σώζονται και ΤΩΡΑ κάθε μέρα άνθρωποι. Ο ίδιος σημειώνει την εγκληματική συμπεριφορά γιατρού στην Βρετανία, του οποίου αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης ιατρικής, όταν παρέσυρε ανθρώπους εκτός των εμβολίων για δήθεν επιρροή εμβολίων στην γέννηση αυτιστικών.
Και παλαιότερα και σήμερα Ελληνες γιατροί αποσπούν επιστημονικές διακρίσεις, πολλές εκ των οποίων είναι σπουδαίες.
Ενας εκ των σύγχρονων Ελλήνων γιατρών, ο οποίος αποσπά διακρίσεις και για το επιστημονικό του έργο είναι ο εκλεγμένος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θάνος Δημόπουλος για το έργο του στην αντιμετώπιση του καρκίνου του αίματος, Ο κ.Δημόπουλος συγκαταλέγεται στην παγκόσμια ελίτ στην έρευνα για την αντιμετώπιση του Πολλαπλού Μυελώματος.
Ο κ. Δημόπουλος έλαβε την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι το διεθνές βραβείο Αριστείας για το Πολλαπλούν Μυέλωμα «CoMy Excellence Award» ως αναγνώριση των επιτευγμάτων του στον τομέα του Πολλαπλού Μυελώματος. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε εξαιρετικούς ερευνητές/ιατρούς στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου CoMy (Controversies in Myeloma) για το Πολλαπλούν Μυέλωμα.
Μαζί με τον κ. Δημόπουλο βραβεύτηκαν επίσης ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard των ΗΠΑ, πρόεδρος της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας, Kenneth Anderson και ο καθηγητής Vincent S. Rajkumar (Mayo Cilinic, Rochester, MN, USA). Αυτό το βραβείο έρχεται για τον κ. Δημόπουλο περίπου δύο μήνες μετά την ανώτατη διάκριση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με το συγκεκριμένο νόσημα, το «Waldenström Award», το οποίο έλαβε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Πολλαπλούν Μυέλωμα, στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
O πρύτανης του ΕΚΠΑ στην ομιλία του, μετά την απονομή του «CoMy Excellence Award», αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη θεραπευτική τού υποτροπιάζοντος και ανθεκτικού πολλαπλού μυελώματος, καθώς και στη δική του συμβολή στις κλινικές μελέτες που οδήγησαν σε έγκριση των πολλών νέων φαρμάκων και συνδυασμών τους για τη θεραπεία του μυελώματος.
Ο καρκίνος αυτός αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιματολογική κακοήθεια, μετά τα λεμφώματα και οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν κατά τη διάγνωση αναιμία, οστικά άλγη, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας ή υπερασβεσταιμία και ευαισθησία στις λοιμώξεις. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί άλμα στην αντιμετώπιση και πολλοί ασθενείς όχι μόνο απέκτησαν το δικαίωμα στο "ζειν",αλλα και στο "ευ ζειν"...
Ο κ.Δημόπουλος ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας με άρθρο του (δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) αναφέρεται στους ευεργέτες του Πανεπιστημίου σε μια εποχή που η χώρα και τα πνευματικά ιδρύματα έχουν ανάγκη τέτοιες χορηγίες.
  • Στη φωτογραφία εκτός από τον κ. Δημόπουλο εμφανίζεται και ο βραβευμένος Καθηγητής Vincent Rajkumar από την MayoClinicτων ΗΠΑ καθώς και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητές Nagler, Faconκαι Mohty.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Τιμή στους Ευεργέτες και τους Δωρητές
Του Πρύτανη Καθηγητή Μ.-Α. Δημόπουλου

Τόσο την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας όσο και στη νεότερη Ελλάδα, η συνείδηση της ανάγκης για πνευματική και οικονομική ανάπτυξη ώθησε τους εύπορους Έλληνες στην ανέγερση εκκλησιών, θεσμοθέτηση υποτροφιών, χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και γενικότερα κοινωφελών Ιδρυμάτων, κ.α. 
Δεν θα ήταν υπερβολή να τονίσουμε ότι και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις χορηγίες ευπόρων Ελλήνων, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού. Κτίρια υψηλής αισθητικής και κύρους, όπως αυτά της κλασσικής τριλογίας των Αθηνών: Εθνική Βιβλιοθήκη, Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, δεν θα είχαν βρει τους απαραίτητους πόρους για να ανεγερθούν ή/και περατωθούν χωρίς τις δωρεές του Βαλλιάνου και του Σίνα. 
Όμως και στον χώρο της υγείας, αρκετά Νοσοκομεία της Αθήνας οφείλονται σε ευεργεσίες, και λόγω της επιστημονικής μου ιδιότητος αλλά και του θεσμικού μου ρόλου ως Πρύτανη του ΕΚΠΑ αναφέρω ιδιαιτέρως την κληροδοσία των Αρεταίου και Αιγινήτου για την ανέγερση των ομώνυμων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Με την προσφορά του Ανδρέα Συγγρού ανεγέρθη το ομώνυμο Νοσοκομείο που εξειδικεύεται στις δερματικές παθήσεις.

Ειδικότερα όμως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που από την ίδρυσή του περιβλήθηκε με ένα υψηλό κύρος ως το πρώτο και αρχικά μόνο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, της περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συνδεδεμένο με τις προσδοκίες τις ελληνικής κοινωνίας για επιστημονική πρόοδο και ευημερία, υπήρξε αποδέκτης μεγάλων ευεργεσιών και δωρεών από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του για την εκπλήρωση της αποστολής του.
Η σχετική με την ονομασία του ιστορία αναδεικνύει τη δράση ενός μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη, του Ιωάννη Δομπόλη, συνεργάτη και αφοσιωμένου φίλου του Καποδίστρια, και έτσι από το «Οθώνειον Πανεπιστήμιον» προέκυψε το «Εθνικόν Πανεπιστήμιον» και το «Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον», που μετέπειτα συνενώθηκαν στο «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών». 
Είναι συγκινητικό ότι όχι μόνον "επώνυμοι" Έλληνες, αλλά και πολλοί απλοί "ανώνυμοι" Έλληνες άφησαν μέρος της περιουσίας τους ή συνέβαλαν παντοιοτρόπως ώστε να ενισχυθούν οι σκοποί του.
Η έρευνα του Καθηγητή Σβολόπουλου και της ομάδας του έδειξε ότι μέχρι το 1944, δηλαδή 107 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου μας, οι ευεργέτες και δωρητές του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήλθαν στους 284. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των όρων των κληρονομιών και δωρεών που διαχειρίζεται μέσω των Κληροδοτημάτων του, χορήγησε το 2016 μεγάλο αριθμό υποτροφιών σε φοιτητές, για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, συνολικού ύψους 3.023.000 ευρώ!
Όσον αφορά τις χορηγίες που προσφέρονται τα τελευταία χρόνια προς το Πανεπιστήμιο, αυτές δεν είναι πλέον τόσο υπό τη μορφή ίδρυσης κληροδοτημάτων. 
Οι προσπάθειες τόσο των πρυτανικών αρχών αλλά και μεμονωμένων πανεπιστημιακών είναι να εξεύρουν ιδιωτικούς πόρους χορηγών είτε για την υλικοτεχνική υποδομή του Πανεπιστημίου (συντήρηση ή αποκατάσταση κτηρίων, δημιουργία ερευνητικών κέντρων αριστείας, αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού κ.λπ.) είτε για ερευνητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες (εκδόσεις συγγραμμάτων, υποτροφίες έρευνας, προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης εσωτερικού και εξωτερικού, διενέργεια επιστημονικών συνεδρίων κ.ά.). 

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει κατά καιρούς τιμήσει τους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές με απεικονίσεις γλυπτικές (προτομές) ή εικαστικές (προσωπογραφίες), με αναγραφή των ονομάτων τους σε μαρμάρινες στήλες, με αναφορά των ονομάτων τους σε πανεπιστημιακές εκδόσεις, κ.ά. 
Η αναγνώριση, ο δημόσιος έπαινος και η απόδοση τιμής στους ευεργέτες, δεν συνιστά για το Πανεπιστήμιό μας μια τυπική ιστορική αποτύπωση, αλλά μία ειλικρινή αναγνώριση και δέουσα τιμή στους ευεργέτες και δωρητές μας.

Για τον λόγο αυτόν, αυτή τη χρονιά με την ευκαιρία που το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 180 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς, σε ειδική εκδήλωση στις 26 Απριλίου 2017 τιμούμε τους σημαντικότερους εν ζωή Δωρητές και Ευεργέτες του Ιδρύματος και αναδεικνύουμε τη χορηγική παράδοση στο ΕΚΠΑ και τις προοπτικές αυτής της λειτουργίας.
Τιμούμε το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" που επί σειρά ετών έχει συμβάλει στην αποκατάσταση του Ιστορικού κτηρίου των Προπυλαίων, την πλήρη ανακαίνιση του κτηρίου "Κωστής Παλαμάς", τον εξοπλισμό βιβλιοθηκών, και τη διενέργεια μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων, ώστε να παραμείνουν υψηλού κύρους επιστήμονες στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, τιμούμε τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, οι οποίοι ανέλαβαν με ίδια μέσα την αποκατάσταση σημαντικού μέρους του διατηρητέου νεοκλασικού μας κτηρίου επί της οδού Ακαδημίας 47 και Σίνα (το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της 8ης Δεκεμβρίου 2008), αλλά και συνέβαλαν σε εκσυγχρονισμό κλινικών μας, τον Σπύρο Μεταξά, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως σημαντικούς χορηγούς του Αρεταίειου Νοσοκομείου, τον Γεώργιο Μπεχράκη και την Ευθυμία Φώτη για τη συμβολή τους στην αποκατάσταση του κτηρίου του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και τον εξοπλισμό του αντιστοίχως. Ακόμη τιμούμε τα Ιδρύματα "Αλέξανδρος Ωνάσης" και "Ιωάννη Λάτση" για τη συμβολή τους στην αναδιαμόρφωση εγκαταστάσεων, την κάλυψη λειτουργικών αναγκών εργαστηρίων αλλά και την σε πολλούς τομείς σημαντική υποστήριξη του ερευνητικού, εκπαιδευτικού έργου και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου μας.
Επίσης, ευχαριστούμε τα Ιδρύματα Μιχελή, Λεβέντη και Σαββίδη για την υποστήριξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του Πανεπιστημίου μας, καθώς και τους Συλλόγους ΕΛΠΙΔΑ (με την Πρόεδρό της κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη) και ΦΛΟΓΑ οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου και συνεπικουρούν το ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κλινικό έργο των ερευνητών μας στις Παιδιατρικές κλινικές, μαζί με άλλους δωρητές και ευεργέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνεχίζεται έτσι μια ένδοξη και πολύτιμη παράδοση ουσιαστικής διασύνδεσης ιδιωτικών δυνατοτήτων και υπηρέτησης της γνώσης και της επιστήμης, προς όφελος της κοινωνίας, στον τόπο μας. Ιδιαιτέρως στις μέρες μας, όπου η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση καθιστούν επιτακτική την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης και προσφοράς τόσο στους ευάλωτους πληθυσμούς, όσο και στους Θεσμούς δημόσιας Υγείας και δημόσιας Παιδείας που δοκιμάζονται στα απώτατα όρια αντοχής, οι δωρητές και ευεργέτες αποτελούν ένα σημαντικό πρότυπο.ntokoumenta.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .