Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

ΣΧΕΔΟΝ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ εγκατέλειψαν οι τραπεζίτες το πρωθυπουργικό Μέγαρο.

ΣΧΕΔΟΝ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ εγκατέλειψαν οι τραπεζίτες το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Οι άνθρωποι βλέπουν με τρόμο ότι έχουν να διαχειριστούν 110 δις ευρώ κόκκινα δάνεια τα οποία αυξάνονται αλματωδώς και ο πρωθυπουργός της χώρας τους ζητούσε να δώσουν δάνεια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις! Βρισκόμαστε στην καρδιά ενός οικονομικού θρίλερ με νέα ανακεφαλαιοποίηση και κούρεμα καταθέσεων να απειλεί τις τράπεζες και ο πρωθυπουργός δείχνει να μην συνειδητοποιεί την πραγματικότητα.

Αλλά πως να την συνειδητοποιήσει όταν ο ίδιος σαν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεκδικούσε τον ρόλο του Αρχηγού των Δεν Πληρώνω. Ηταν εκείνος και οι υπουργοί του που μιλούσαν για Σεισάχθεια και καλούσαν τους πολίτες σε ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ώστε να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά και όσες προηγήθηκαν για να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν ο ίδιος ο Τσίπρας που σαν αρχηγός των μπουλουκιών του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε από τις εξέδρες “Ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και οι αγνές Συριζοπούλες από κάτω έσκιζαν τα ρούχα τους_όπως σωστά παρατηρεί και η ιστοσελίδα politico.

Η ιστοσελίδα κάνει μία εκτενή αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, στις χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονται κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια με τις διαμαρτυρίες, αλλά και στην ειρωνεία της κατάστασης, όπως τη χαρακτηρίζει, συγκρίνοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τα μέτρα που πασχίζει τώρα να εφαρμόσει.

«Μετά από μία δραματική αναμέτρηση με τους δανειστές τον Ιούλιο του 2015, ο Τσίπρας επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στην παραμονή στην ευρωζώνη, έναντι της κατάργησης της λιτότητας. Η επιλογή ήταν αμφιλεγόμενη και άφησε πολλούς να νιώθουν προδομένους. Υπό την πίεση των δανειστών να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση απρόθυμα συμφώνησε πέρυσι να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς περιουσιών που έχουν κατασχεθεί για δάνεια από ιδιοκτήτες σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων, των ίδιων ανθρώπων που ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να προστατεύσει ως ηγέτης της αντιπολίτευσης», γράφει το Politico.

«Ομως, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακτήσει τα περίπου 108 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων- τα οποία αποτελούν το 50% των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών- έχουν προκαλέσει έντονη αντίδραση από το ενισχυόμενο κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει αποτρέψει τις προγραμματισμένες δημοπρασίες, με εξαίρεση μερικές εκατοντάδες. Ετσι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, η συζήτηση για το Grexit που μαστίζει την ευρωζώνη επιμένει και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού πέφτει και ανάμεσα στα κινήματα διαμαρτυρίας που τον έφεραν στην εξουσία», συνεχίζει το Politico

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις διαμαρτυρίες που γίνονται κάθε Τετάρτη σε δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα, εμποδίζοντας τις δημοπρασίες.

«Το ειρωνικό είναι πως το σύνθημα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών ”Ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, είναι ένα από αυτά που ο Τσίπρας έλεγε ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2015, σε ομιλία ενώπιον υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες πριν από την εκλογική του νίκη. ”Εχουμε ένα σχέδιο και δεσμευόμαστε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, έλεγε τότε ο Τσίπρας στο πλήθος που επευφημούσε. ”Σήμερα είναι σύνθημα, από τη Δευτέρα θα γίνει νόμος του κράτους”, είχε πει ακόμη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα σπίτια είναι ασφαλή. Σε δήλωση το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία το 60% των πρώτων κατοικιών που βρίσκονται σε κίνδυνο προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Εχουμε θέσει ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό στόχο (για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και μέχρι στιγμής όλοι οι τριμηνιαίοι ενδιάμεσοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, ανέφερε ακόμη το υπουργείο, αναγνωρίζοντας ότι το επίπεδο των ”κόκκινων” δανείων είναι υψηλότερο τώρα από ότι πριν από δύο χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Politico κάνει αναφορά και στην απόφαση των συμβολαιογράφων να μην γίνονται πλειστηριασμοί κατοικιών. Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση- Χρουσαλά τόνισε ότι με τους συναδέλφους της πιέζουν την κυβέρνηση να τηρήσει τον λόγο της και να περάσει νόμο που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Ομως, σημειώνει το Politico, το κίνημα διαμαρτυρίας δεν βλέπει τους συμβολαιογράφους ως συμμάχους και συχνά δέχονται επιθέσεις.

«Προστατεύουμε τις πρώτες κατοικίες και το έχουμε δηλώσει δημόσια. Δεν συμφωνούμε με αυτές τις διαμαρτυρίες, δεν ξέρουν τι θέλουν. Δεν μπλοκάρουν μόνο τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, αλλά σταματούν όλες τις αστικές διαδικασίες στη χώρα», δήλωσε η κ. Μπιλίση-Χρουσαλά, που ανέφερε ότι έχει δεχθεί επιθέσεις. Ο στόχος, συνέχισε, θα έπρεπε να είναι οι δημοπρασίες βιομηχανικών περιουσιών υψηλής αξίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την εφορία και για να βοηθηθούν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα δάνεια.

Δείτε τώρα τι συνέβη στην συνάντηση Τσίπρα με τους τραπεζίτες:

Mε τη γνωστή του χαρακτηριστική άνεση άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας τους τραπεζίτες να του παρουσιάζουν την εικόνα του κλάδου το τελευταίο δίμηνο της, εκ νέου αβεβαιότητας: καταθέσεις μειωμένες κατά 2,5 δις. ευρώ, κόκκινα δάνεια αυξημένα κατά 1,5 δις.ευρώ, κλείσιμο των αγορών για τις τράπεζες, επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.


Τραπεζίτες που ήταν παρόντες δεν διέκριναν ανησυχία από τον Αλέξη Τσίπρα και η γενική απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι η τεχνική αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο, χωρίς να έχει μια εκτίμηση για το πότε επιτέλους θα έρθουν και οι άλλες εξελίξεις που αναμένει η οικονομία, όπως το QE και το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε κάτι γενικό, όπως τη δημιουργία ενός φόρουμ που θα συζητά και θα λύνει προβλήματα της οικονομίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και ζήτησε επίσης …κοινωνική ευαισθησία κατά τους πλειστηριασμούς και την διαχείριση των κόκκινων δανείων ενώ υποσχέθηκε «αναπτυξιακή ώθηση» μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το θετικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός συζήτησε εκτενώς για τον τραπεζικό κλάδο με τους εκπροσώπους τους, εκείνο που δεν είναι σαφές είναι αν έλαβε υπόψη του τη σοβαρότητα της κατάστασης, σχολιάζουν συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Νίκος Καραμούζης, οι Αντιπροέδροι Γιώργος Χαντζηνικολάου, Παναγιώτης Θωμόπουλο, Βασίλης Ράπανος και η Γενική Γραμματέας Χαρίκλεια Απαλαγάκη παρουσίασαν την εικόνα των τραπεζών το 2016, εικόνα που απειλείται με ανατροπή:

Το 2016, οι τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία.

Ενίσχυσαν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Tο 2016 βελτιώθηκαν οι συνθήκες ρευστότητάς τους με την επιστροφή καταθέσεων ύψους €4,2 δισεκ..

Καταρτίστηκαν συμφωνίες χρηματοδότησης των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές ύψους €18,8 δισεκ..

Περιορίστηκε η εξάρτηση για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα κατά €40,9 δισεκ..

Σημειώθηκε επιβράδυνση της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης -1,4% τον Δεκέμβριο 2016, (σε ετήσια βάση), έναντι -2% και -3,1% τον Δεκέμβριο 2015 και 2014.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους επανήλθε σε θετική πορεία ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και σταθεροποιήθηκε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs/NPLs), με διαφαινόμενη μείωσή τους το τελευταίο εξάμηνο του 2016.

Υλοποιήθηκαν όλες οι αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών Τραπεζών, η σύνθεση των οποίων στηρίζεται σε αυστηρά κριτήρια και πλαίσιο πέρα και πάνω από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές οδηγίες και προδιαγραφές.

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι ελληνικές Τράπεζες, στήριξαν ενεργά την ανάπτυξη της χώρας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με:

Την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, των ταμείων χρηματοδότησης και των προγραμμάτων των διεθνών επίσημων χρηματοδοτικών φορέων (EBRD, EIB, EIF, Juncker Plan).

Τη σημαντική ενίσχυση και διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα, τη σημαντική μείωση του κόστους συναλλαγών και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής (ενδεικτικά: εγκατεστημένα POS 320.000 το 2016, έναντι 219.070 το 2015, ο αριθμός καρτών σε κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 440.000 και έφτασε τα 14,6 εκ. το α’ εξάμηνο 2016, έναντι 14,16 εκ. το β’ εξάμηνο 2015, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών μέσω καρτών ανήλθε σε 233 εκ. (+58% σε ετήσια βάση), το δε κόστος από τη χρήση POS έχει σημαντικά μειωθεί).

Τη στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και το Υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.

Τη δέσμευση του κλάδου για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% ή € 40 δισεκ. την επόμενη τριετία, ώστε, ν’ απελευθερωθούν παραγωγικοί πόροι.
Την τήρηση των συλλογικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας του Ανθρώπινου Δυναμικού των Τραπεζών, και μείωση του προσωπικού με υλοποίηση επιτυχών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης του.
Ικανοποιητική πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των Τραπεζών που έχουν συμφωνηθεί ανά τράπεζα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ελληνική Κυβέρνηση.
Πρωτοβουλίες της ΕΕΤ με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό με σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και πρωτοβουλιών.
Στήριξη της δημόσιας διοίκησης παρέχοντας υλικοτεχνική συνδρομή, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Οπως τόνισαν με έμφαση οι τραπεζίτες, υπάρχουν, ακόμη, ακόμη αρκετοί τομείς δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση και υλοποίηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως η ολοκλήρωση μιας σειράς νομοθετικών τροποποιήσεων, που έχουν ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη (νομοθετική ρύθμιση για τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών/πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ζημία, περιορισμό της αστικής και ποινικής ευθύνης για τα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που υποχρεούνται να φέρουν εις πέρας ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις ή / και διαγραφές οφειλών, τη διαμόρφωση ενός λειτουργικού πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών (OCW), την αποτελεσματική διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ τραπεζών και την υλοποίηση μέσω τραπεζών του νέου προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ).

Οι τραπεζίτες τόνισαν στον Πρωθυπουργό ότι στο πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα, που υπήρξε, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν’ αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται. Ταυτόχρονα το οικονομικό κλίμα, η ζήτηση για δάνεια και η εμπιστοσύνη των πελατών δείχνει να επηρεάζονται αρνητικά.

Η κατάσταση είναι ακόμη αντιστρέψιμη και η αποκατάσταση θετικών προοπτικών εφικτή αλλά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με παράλληλη χρονική δέσμευση των πιστωτών, βάσει οδικού χάρτη για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους, χωρίς απαιτήσεις για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, που θα παγιδεύσουν την οικονομία σε στασιμότητα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα έχει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες, και μπορεί με κοινές προσπάθειες Πολιτείας, αντιπροσωπευτικών παραγωγικών φορέων και Τραπεζών, να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, που προϋποθέτει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναπτυξιακών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, την αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, διαμόρφωση ελκυστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία. Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η ασφαλέστερη οδός αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων, της φτώχειας, της ανεργίας, του Δημόσιου Χρέους και των επισφαλών δανείων.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν, τέλος, ότι το Τραπεζικό σύστημα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαρκή ενίσχυση της οικονομίας, ενώ η ΕΕΤ δέχθηκε να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου forum, που θα συζητά και θα προτείνει λύσεις επωφελείς για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Σιγά σιγά γίνεται όλο και δυσκολότερο να θυμηθούμε μια Ελλάδα χωρίς κρίση. Σχεδόν επτά χρόνια η χώρα χρειάζεται οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Τι όμως μέλει γενέσθαι; Η απάντηση διχάζει ευρωπαίους δανειστές και ΔΝΤ. Γεγονός είναι ότι μηδενική οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερη ανεργία εντός της ευρωζώνης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μέχρι τώρα συνταγές δεν αποδίδουν. Το γεγονός αυτό σχετίζεται και με την άνιση κατανομή βαρών. Την ώρα που οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά, καθυστερούν το άνοιγμα επαγγελμάτων, η φορολόγηση των ευπόρων ή οι ιδιωτικοποιήσεις. Η μόνη θετική είδηση είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσο οικονομικό πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι.

kourdistoΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .