Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Είναι πλέον εμφανές σε όλους, ακόμα και στους πιο καλόπιστους, ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο εφησυχασμού. Η εισβολή στην Συρία και το Ιράκ, ο τρόπος που καταστέλλει την οποιανδήποτε αντίθετη φωνή στο εσωτερικό, καθώς και ο υπεροπτικός τρόπος που αντιμετωπίζει υπερδυνάμεις όπως η Αμερική και η Ρωσία, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της Τουρκίας τόσο όσον αφορά τις επιδιώξεις της, όσο και στον τρόπο και τα μέσα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Πολλά άρθρα γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια στα σχετικά ιστολόγια για μια επικείμενη τουρκική επίθεση και αρκετά άλλα που αντέκρουαν αυτό το ενδεχόμενο, με την αιτιολογία ότι είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είμαστε μέλος της ΕΕ, «ανήκωμεν εις την δύσιν», οι φίλοι μας δεν θα το επιτρέψουν κα. ,αλλά οι φωνές αυτές όλο και λιγοστεύουν ,μάλιστα τελευταία έχουν σιωπήσει εντελώς.

Και είναι λογικό, με τον σουλτάνο Ερντογάν να συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, μόνο ένας τυφλός δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους.

Με τόσα άρθρα, λοιπόν, να κυκλοφορούν θα ήταν περιττό να γράψω ακόμα ένα, αν στην προσωπική μου έρευνα για τα τουρκικά σχέδια, δεν ανακάλυπτα κάποιες κερκόπορτες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν εκ βάθρων τους αμυντικούς μας σχεδιασμούς.

Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να επισημάνω τα πιθανά τουρκικά σχέδια, τα κενά στην δική μας άμυνα και να υποδείξω τρόπους αντιμετώπισής τους, με την ελπίδα ότι κάποιος αναγνώστης με επιρροή στο χώρο θα αντιληφθεί την επικινδυνότητα της κατάστασης και θα προχωρήσει σε μέτρα πρόληψης πριν να είναι πολύ αργά.

Κάποιοι μου είπαν να μην τα γράψω γιατί έτσι δίνω ιδέες στους Τούρκους πώς να μας κάνουν κακό. Τους απαντάω, ότι και αν ακόμα υποθέσουμε ότι οι Τούρκοι περιμένουν να διαβάσουν το συγκεκριμένο σάιτ για να καταστρώσουν το σχέδιό τους, δεν προλαβαίνουν να κάνουν κάτι γιατί οι Τούρκοι σχεδιάζουν σε μεγάλο βάθος χρόνου, οπότε, τα σχέδια υπάρχουν εδώ και χρόνια και θέλει πολύ καιρό για να αλλάξουν.

‘Όμως, οι εξελίξεις τρέχουν και ό,τι είναι να γίνει θα συμβεί πολύ σύντομα. Έτσι το κείμενο αυτό δεν θα τους φανεί χρήσιμο ,αντιθέτως μπορεί να βοηθήσει εμάς να αποφύγουμε έναν στρατηγικό αιφνιδιασμό.
Για να προσδιορίσουμε τον τρόπο και τις τακτικές που θα ακολουθήσουν, πρέπει πρώτα να δούμε τι τακτικά οφέλη επιδιώκουν από ένα πολεμικό επεισόδιο και πώς θα τα χρησιμοποιήσουν στον ευρύτερο σχεδιασμό τους.

Και για να βρούμε τους τακτικούς στόχους, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους σε συνδυασμό με παράγοντες της γενικότερης συγκυρίας στην οποία θα εξελιχθεί το γεγονός.

Η Τουρκία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ένα πολύ κομβικό σημείο της ιστορίας της. Πρέπει να διαλέξει πορεία ανάμεσα στην δύση, στον ισλαμικό κόσμο και την Ρωσία. Επίσης πρέπει να πάρει κάποιες πολύ βαριές αποφάσεις για το πώς θα χειριστεί μείζονα θέματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως το κουρδικό και ο έλεγχος των κοιτασμάτων της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται είναι εξαιρετικά ασταθές πράγμα το οποίο ενέχει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .