Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

"ΒΑΠΤΙΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ..."

Μια κατά τα λοιπά υγιής Aναπτυξιακή «χρεώνεται» ένα καίριο λάθος, καθώς -χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα Leader- η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Δράμας-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ», στο πλαίσιο ανάδειξης των πλούσιων δράσεων που υλοποιεί μέσω Leader διένειμε οδηγό-βιβλίο, σε ξένη γλώσσα για τουριστικούς σκοπούς, στον οποίο στην τελευταία σελίδα παρουσιάζεται χάρτης των Βαλκανίων με τα Σκόπια ή ΠΓΔΜ (FYROM) ως «Μακεδονία».


Αναφορικά με το περιεχόμενο του εντύπου, σε αυτό παρουσιάζονται δέκα διαφορετικές πολιτιστικές διαδρομές. Συνεπώς οι εταίροι είναι τουλάχιστον δέκα, άρα δε μπορούν να έχουν τον «έλεγχο» όλου του εντύπου. Όμως, ακόμη κι αν η Αναπτυξιακή Δράμας όντως δεν έπρεπε να ελέγξει το οπισθόφυλλο, προκειμένου να το εγκρίνει, θα έπρεπε να διαπιστώσει την παρανόηση εγκαίρως και προτού ο οδηγός διανεμηθεί, να απαιτήσει την ανατύπωση όλων των βιβλίων!

Αυτό το λάθος δεν είναι αμελητέο, καθώς ο οδηγός έχει στόχο την προώθηση της Δράμας, της ΑΜ-Θ και της Ελλάδας γενικότερα στο εξωτερικό, ενώ διανέμεται και στις χώρες-εταίρους του εξωτερικού. Σε μια εποχή που ένα-ένα τα γειτονικά κράτη αδιαφορούν για την ονομασία των Σκοπίων, μια τέτοια κίνηση ενισχύει τις φωνές υπέρ του ονόματος «Μακεδονία».

Το παραπάνω λάθος, μάλιστα, εντόπισε όχι κάποιος περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ούτε κάποιος υπεύθυνος της Αναπτυξιακής, αλλά ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Αναγέννησης, Σωτήρης Μποταίτης, στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, αναφορικά με την έγκριση ή μη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής με την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

«Το έντυπο υλικό που μας μοιράστηκε είναι χρηματοδότηση από το Leader της Δράμας; Και το έχετε διαβάσει καλά;», αναρωτήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, σε διευκρινιστική ερώτηση που απηύθυνε προς τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας, Μανώλη Χατζόπουλο, και τον πρόεδρό της και χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη. «Αρκετά καλά», απάντησε με αυτοπεποίθηση ο κ. Χατζόπουλος. «Στο τέλος έχει έναν χάρτη. Τον βλέπετε; Εγώ κράτος Μακεδονία δεν ξέρω να υπάρχει. Κράτος FYROM ξέρω. Δεν είναι λίγο υπερβολικό να χρηματοδοτήσουμε μια εταιρία που τυπώνει χάρτες με το όνομα Μακεδονία; Θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα», τόνισε λιτά. Οι υπεύθυνοι φάνηκαν ...για πρώτη φορά να αντιλαμβάνονται το λάθος τους, «ρίχνοντας» τις ευθύνες στην εταιρία του εξωτερικού που ανέλαβε την εκπόνηση του οδηγού.

Παρόλα αυτά, η δικαιολογία δεν είναι πειστική. Ένα τέτοιο έργο που χαίρει σημαντικής χρηματοδότησης, οφείλει να τυγχάνει κι αντίστοιχου ελέγχου. Πριν την εκτύπωση, το λιγότερο που αναλογεί στους υπεύθυνους, είναι να διαβάζουν διεξοδικά το περιεχόμενο του οδηγού, προκειμένου να αποφύγουν μικρά ή και σημαντικά λάθη.

Κι αυτό το λάθος έρχεται να «αμαυρώσει» το κατά τα λοιπά αξιέπαινο έργο που επιτελεί η Αναπτυξιακή Δράμας τα τελευταία χρόνια, με συνεργασία με 56 επιχειρήσεις, με ενίσχυση των μικρομεσαίων επαγγελματιών, με 8,5εκ ευρώ δημόσια δαπάνη το 2016 και 6,5εκ ευρώ προγραμματισμένη δημόσια δαπάνη για το 2017, έχοντας αξιοποιήσει τρία κοινοτικά πλαίσια και τρία προγράμματα Leader, με μετρήσιμα απολογιστικά κι όχι προϋπολογιστικά αποτελέσματα.

Μετά από μακρά αντιπαράθεση, το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος αναγνώρισε το λάθος και επέδειξε στην Αναπτυξιακή να το διορθώσει. Οι υπεύθυνοι συμφώνησαν σχετικά, κι έγγραφο εστάλη το αμέσως επόμενο πρωινό (:Τετάρτης) προς την αρμόδια εταιρία, ώστε να τυπωθεί ο σωστός χάρτης.

Ο περιφέρειαρχης έδρασε σωστά, όμως αυτή η κίνηση πρέπει να συνοδευτεί και με απόσυρση και ανατύπωση των βιβλίων σε όλες τις χώρες που αυτό έχει διανεμηθεί. Γιατί μέχρι στιγμής, από όσα εικάζουμε, αυτός ο οδηγός κυκλοφορεί κανονικά στα Βαλκάνια και δημιουργεί παρανοήσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .