Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 4 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μετά τον Ιούλιο του 2017 – Σε 3 δόσεις η τελική συμφωνία

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει με 4 δισεκ. στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τον Ιούλιο του 2017 αναφέρει πηγή που μίλησε στο bankingnews.Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο χρονοδιαγραμματικά το ΔΝΤ σε ένα καλό σενάριο δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2017.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το staff level agreement η προκαταρκτική συμφωνία να κλείσει 7 Απριλίου και όχι 20 Μαρτίου του 2017.

Με βάση ένα χρονοδιάγραμμα

-Στις 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group και θα εξακριβωθεί το βάθος της προόδου της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.

-Στις 20 Μαρτίου συνεδριάζει το τακτικό Eurogroup το οποίο θα εξακριβώσει την πρόοδο αλλά ακόμη θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για το staff level agreement.
-Στις 7 Απριλίου στο τακτικό Eurogroup συνεδριάζει το τακτικό Eurogroup και κλείνει η αξιολόγηση με μέτρα 2% ή 3,6 δισεκ. ευρώ.

Στο τακτικό Eurogroup στις 7 Απριλίου συμφωνείται και το πλαίσιο της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης ώστε να κλείσουν όλα τα φλέγοντα ανοικτά ζητήματα, μεσοπρόθεσμα για χρέος, συμμετοχή ΔΝΤ και ποσοτική χαλάρωση.

-Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση.
Το ΔΝΤ μέσα στον Απρίλιο του 2017 θα πρέπει να επαναξιολογήσει την ελληνική οικονομία καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για να αλλάξει τις παραδοχές της.

Εφόσον αναβαθμίσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα – αυτό είναι το βασικό σενάριο – θα πρέπει να αναθεωρήσει και την έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος DSA καθώς μόνο έτσι θα μπορεί να συμμετάσχει με νέα δάνεια στο ελληνικό πρόγραμμα.

-Στην τρίτη φάση και στο Eurogroup στις 22 Μαΐου το ΔΝΤ θα πρέπει να ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο με 4 δισεκ. ευρώ και νέο αναπροσαρμοσμένο επιτόκιο σε σχέση με τα προηγούμενα δάνεια.

-Από την στιγμή που το ΔΝΤ ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο τώρα η ΕΚΤ απελευθερώνεται και θα μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ωστόσο θα βαίνει μειούμενο, σε φθίνουσα πορεία.

-Στο μεσοδιάστημα θα έχει δοθεί η δόση των 10 δισεκ. προς την Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ιουλίου του 2017 το ΔΝΤ – και εφόσον όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά – θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα με 4 δισεκ.

-H ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να συμβεί μάλλον Ιούνιο σε ένα θετικό σενάριο.

Υποσημείωση

Έχει αναφερθεί ότι η Ελλάδα θα ζητήσει δάνειο από την World Bank αλλά αυτό το σενάριο πάσχει στο γεγονός ότι η World Bank δεν μπορεί και δεν θα θέλει να εμπλακεί στις σχέσεις ΕΕ-ΔΝΤ και Ελλάδοςbankingnews.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .