Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦ. ΤΑΜΕιΩΝ ....ΜΕΡΟΣ 2ον

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε ασχοληθεί με τον αναγκαστικό νομο 1611/1950 ο οποίος υποχρέωνε τα ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην τράπεζα της Ελλάδος με ελάχιστο τόκο πολύ κάτω από τον επίσημο τόκο καταθέσεων και τα αποθεματικά των ταμειων είχαν τεράστιες απώλειες.Ακόμη μέρος των αποθεματικών διατέθηκαν για δάνεια σε μεγαλοεπιχειρητίες και εφοπλιστές Δάνεια που τα περισσότερα δεν αποπληρώθηκαν. Υπολογίζεται ότι από αυτήν μόνο την αίτια από 1951 μέχρι 1975 χάθηκαν περίπου 58 δις Οι απώλειες αυτές συνεχίστηκαν και κατά την επταετία και εκτός των μεγαλοεπιχειρηματιών δανειοδοτήθηκαν με χαμηλότοκα δάνεια και οι στρατιωτικοί Έτσι από μόνιμο λοχία έως και στρατηγό, όλοι πήραν δάνεια διπλά και τριπλά με χρήματα κυρίως από τα αποθεματικά Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίοδος της χούντας, όπου , το επιτόκιο ήταν 4% για τα αποθεματικά όταν ο πληθωρισμός ήταν 16% αλλά και το 1974, με πληθωρισμό 26,5%, το επιτόκιο παρέμεινε στο 4% ενώ τα επιτόκια των τραπεζών ξεπερνουσαν το 20% …Στην μεταπολίτευση τώρα και συγκεκριμένα το 1978 η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφάσισε την επένδυση των αποθεματικών σε χρηματιστηριακούς τίτλους (αγορά μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων).

Με το δεδομένο ότι οι αποδόσεις των τίτλων αυτών την εποχή εκείνη ήταν πολύ μικρές και ο πληθωρισμός μεγάλος ήταν πασιφανές ότι τελικά θα μειώνονταν δραματικά τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Όπως και έγινε ..Παρά το γεγονός αυτό με κυβερνητική απόφαση, η οποία πάρθηκε ερήμην των εργαζομένων, καθοριζόταν ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου του 1978 ένα ποσό από τα αποθεματικά των Ταμείων θα διοχετευόταν στο Χρηματιστήριο. Η απόφαση αυτή διαφημίστηκε από την τότε κυβέρνηση ως προσπάθεια συμμετοχής των εργαζομένων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 8/12/ 1978)..

Γρήγορα όμως διαφάνηκαν οι απώλειες που είχαν τα αποθεματικά των εργαζομένων. Γι’ αυτό τρεις βουλευτές της Αντιπολίτευσης (ο Ε. Βερυβάκης, ο Ι. Κρητικός και ο Ι. Σκουλαρίκης) τον Ιούνιο του 1979 κατέθεσαν επερώτηση στον υφυπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών για το ζήτημα αυτό. Υποστήριξαν ότι τα διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων το Δεκέμβριο του 1978, τα οποία ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας,( ανέρχονταν περίπου σε 38 δισεκατομμύρια δραχμές . υπήρχαν επίσης 20 δισεκατομμύρια σε χρεόγραφα και ακίνητη περιουσία αξίας 10 δισεκατομμυρίων). υποστήριξαν λέγω ότι: « τα διαθέσιμα αυτά επί μονίμου βάσεως τοκίζονταν με χαμηλό τόκο 6% και υφίσταντο τη μάστιγα του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης των απωλειών ή εκμετάλλευσής τους».

Επίσης είπαν ότι: « οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν γνώμη για την τύχη των αποθεματικών που ήταν χρήματά τους». Όμως άλλοι έκριναν για το πώς θα «αξιοποιούνταν», χωρίς να ερωτώνται οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα της διασπάθισης των χρημάτων ήταν αφενός οι χαμηλές συντάξεις και αφετέρου η απαράδεκτη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ τα περισσότερα από τα Ταμεία θα μπορούσαν να διαθέσουν κάτι περισσότερο για τις παραπάνω ανάγκες των ασφαλισμένων , αν γινόταν ορθή διαχείριση των αποθεματικών τους…Μακεδονία 13/6/1979..

Συνεχίζεται σε άλλη μας ανάρτηση …


Babis KaragiannopoulosΔεν υπάρχουν σχόλια:

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .