Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΝΔ... ΠΑΣΟΚ και στο βάθος το 2012

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί η ατάκα της Φώφης Γεννηματά περί υποτακτικών να «χτύπησε» άσχημα στα αυτιά των στελεχών της ΝΔ, αφού την μέρα εκείνη ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στη Γερμανία, όμως φαίνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γκρεμίζει τις γέφυρες με την Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, χωρίς να θέλει να παρέμβει αλλά ούτε και να κινηθεί με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις των άλλοτε κυβερνητικών εταίρων.

Στο Μοσχάτο υιοθετούν μια τακτική ίσων αποστάσεων, στο πλαίσιο της οποίας στόχος είναι να αποφευχθούν χτυπήματα που θα μπορούσαν να αφήσουν βαθιές πληγές στις μεταξύ τους σχέσεις. Πληγές που θα μπορούσαν να σημαδέψουν και να ναρκοθετήσουν πιθανές προσπάθειες μετεκλογικής συνεργασίας.

Στελέχη της Πειραιώς έλεγαν πως κατανοούν τις προσπάθειες των κομμάτων να δημιουργηθούν αναχώματα με τη Νέα Δημοκρατία, με δεδομένη τη μεγάλη εισροή ψηφοφόρων στη Ν.Δ. και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό, όμως, τόνιζαν, δεν αλλάζει σε τίποτα την εκπεφρασμένη στρατηγική του κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που είναι, είτε είναι αυτοδύναμη είτε όχι, θα απευθυνθεί στο σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Με άλλα λόγια στην ΝΔ επικρατεί η άποψη ότι σε προεκλογική περίοδο συγχωρούνται όλα ή τουλάχιστον σχεδόν όλα, με την ανοχή να είναι μεγάλη. Εκτιμούν ότι στην προσπάθεια αύξησης της εκλογικής επιρροής, όλα τα κόμματα και άρα το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως να τεντώσει το σχοινί, όμως όλα αυτά τελειώνουν το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Στη Νέα Δημοκρατία σχολίαζαν ότι το ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία και θα εκφραστεί στις εκλογές, είναι αυτό, που τελικώς θα καθορίσει τις επιλογές του καθενός.

Όταν γίνουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί πολιτικά και με εμφατικό τρόπο, οπότε κανένας δεν θα τολμήσει να βυθίσει τη χώρα σε ακυβερνησία για χάρη του, τονίζουν στελέχη κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, «αν ο κόσμος θέλει να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πόρτα, κανένας δεν θα τολμήσει να τον βάλει από το παράθυρο». Η φράση αυτή ουσιαστικά αποτελεί ένα μήνυμα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και σε όσους πιθανόν να σκέφτονται στην Χαριλάου Τρικούπη μεγάλες μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εντός του κυβερνητικού σχήματος.

Στον τρίτο όροφο των γραφείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι η αυτοδυναμία αποτελεί απολύτως εφικτό στόχο. Ορισμένοι μάλιστα πάνε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι όσο πιο πίσω πάνε οι εκλογές τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ευρείας νίκης της ΝΔ, αφού η σημερινή κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει ένα ακόμα πακέτο επώδυνων μέτρων.

Στο παζλ πάντων των μετεκλογικών σχεδιασμών ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός δεν υπάρχει ούτε ως ιδέα. Στελέχη της ΝΔ αποκλείουν και το σενάριο συμμετοχής της ΝΔ σε συμμαχική κυβέρνηση με επικεφαλής κάποιον άλλον εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, γι’ αυτό και ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των συντακτών της περασμένης Πέμπτης τόνισε ότι μοναδική λύση για τη χώρα είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, στο σενάριο που τελικώς η ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία, πρώτη επιλογή για κυβερνητικό παρτενέρ αποτελεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κάτι που γνωρίζει και η Χαριλάου Τρικούπη. Προς το παρόν όλα αυτά αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, παρότι ο πολιτικός χρόνος χαρακτηρίζεται από όλους… πυκνός!Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .