Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Πόσο θα είναι το πρόστιμο αν δεν υπάρχει POS

Με την απειλή προστίμου από την 1η Ιουλίου 2017, σε κάθε μπαρ, εστιατόριο και ταβέρνα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώνουν μέσω POS.

της Έλενας Λάσκαρη

Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται εντός του επόμενου δεκαημέρου για την έκδοση της δεύτερης κατά σειρά απόφασης αναφορικά με την ενεργοποίηση των μέτρων αύξησης της χρήσης πλαστικού χρήματος και το μόνο βέβαιο επί του παρόντος είναι ότι στο πρώτο κύμα υπόχρεων τοποθέτησης POS εντάσσεται ο κλάδος εστίασης. Πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρεωτική διάθεση μηχανημάτων POS προβλέπονται στο νόμο, χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς το ύψος τους.

Το μόνο ξεκάθαρο, στο πεδίο των προστίμων, είναι το χιλιάρικο με το οποίο απειλούνται όσοι δεν τοποθετήσουν ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και κοντά στην ταμειακή τους, ταμπέλα με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητα να πληρώσουν για τις συναλλαγές τους με κάρτες. Το πρόστιμο -ορίζει ο νόμος- μειώνεται στο μισό, αν πληρωθεί εντός 30 ημερών.

Η απόφαση, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης, θα περιγράφει την πρώτη ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS στα καταστήματά τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πρώτο κύμα υπόχρεων αναμένεται να ενταχθούν περί τις 200.000 επαγγελματίες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι σε αυτούς θα είναι σίγουρα οι ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και μπαρ, αλλά και άλλοι κλάδοι οι οποίοι συνδέονται με το… ελληνικό καλοκαίρι, όπου ανθούν κάθε χρόνο φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Υποψήφιοι επαγγελματικοί κλάδοι είναι επίσης οι γιατροί, οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι, όπου όμως ο έλεγχος για την ύπαρξη μηχανημάτων POS χωλαίνει. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να εξαναγκάσει ελεύθερους επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις. Αν δεν δώσει ουσιαστικά κίνητρα στους καταναλωτές για να ζητούν απόδειξη κάθε φορά που ένας ελεύθερος επαγγελματίας έρχεται για μια κατ’ οίκον επισκευή, για παράδειγμα, απορίας άξιο είναι πώς θα τον ελέγξει αν αποδέχεται πληρωμές με POS. Ακόμα κι αν έχει POS, τίποτα δεν τον αναγκάζει να εκδίδει απόδειξη…

Με δηλώσεις της, η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει προϊδεάσει για εφαρμογή της υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, θα υπάρξουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση, μεταξύ των οποίων τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα.

www.euro2day.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .