Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Σήμερα το πρωϊ άκουσα στο ραδιόφωνο τους εξής παραλογισμους.

Α) ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ένας μικρός τουριστικός πράκτορας, προκειμένου να πάρει το ΟΚ από τον ΕΟΤ θα πρέπει να έχει εγγυητική επιστολή τράπεζας ποσού 50.000 ευρώ.

Η τράπεζα όμως, για να του δώσει εγγυητική επιστολή, θα πρέπει να έχει δεσμευμένα χρήματα του πράκτορα ποσού 55.000 ευρώ και επιπλέον να καταβάλει αυτός στην τράπεζα προμήθεια για κάθε μήνα ποσού 170 ευρώ.

Δηλαδή το ελληνικό κράτος επιβάλλει στον Έλληνα που θέλει να κάνει μια μικρή επιχείρηση στη χώρα του, αφενός να έχει δεσμευμένα στην τράπεζα 55.000 και επιπλέον να καταβάλει και νταβατζιλίκι στην τράπεζα 2.040 ευρώ το χρόνο, επειδή η τράπεζα του έχει δεσμεύσει τα χρήματά του.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός πράκτορας χρηματοδοτείται αφειδώς από τις γερμανικές τράπεζες μόνο με 2% επιτόκιο και έτσι μπορεί να κλείνει φθηνά πακέτα σε όλο τον πλανήτη.

Β) ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το κέρδος του μικροεμπόρου που θα πωλήσει ένα πακέτο τσιγάρα, είναι 1% επί της καθαρής αξίας του πακέτου (μετά την αφαίρεση των υπέρογκων φόρων). Όμως το κράτος του επιβάλει να έχει POS και για κάθε πώληση ενός πακέτου τσιγάρων να καταβάλει στην τράπεζα προμήθεια 1,5% επί όλης της αξίας του πακέτου.

Δηλαδή το κράτος λέει σ’ αυτόν τον μικρό έμπορο ότι προκειμένου να δουλέψει, θα πρέπει, όχι να κερδίζει, αλλά να πληρώνει κι από πάνω την τράπεζα όπως και προηγουμένως ο πράκτορας.

Με τέτοιους παραλογισμούς, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν πρόκειται να έρθει καμία ανάπτυξη.

Χασάπης Πέτρος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .