Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Μοιραία ετοιμαστείτε για ένα νέος θέρος του 2015

Η "πόρτα" που έφαγε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup ήταν αναμενόμενη. Μόνο ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μαξίμου δεν την περίμενε γιατί στα δεδομένα που χρησιμοποιεί υποτιμά το συσχετισμό δυνάμεων.

Η κυβέρνηση έπεσε για άλλη μια φορά έξω στους υπολογισμούς της γιατί τα στελέχη της έχουν περιορισμένο πολιτικό ορίζοντα και άγνοια του τρόπου που λειτουργεί το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Συμπεριφέρονται σαν "χωριατόμαγκες" συνδικαλιστές κάποιας χρεοκοπημένης ΔΕΚΟ γιατί αυτό συνιστά το βασικό πυρήνα του πολιτικού και ιδεολογικού τους DNA. Ήταν μοιραίο να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε ξανά δηλ. στο σημείο μηδέν του θέρους του 2015.

O ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο με την προοπτική να μην το εφαρμόσει γιατί οι μεταρρυθμίσεις των παθογενειών που χρεοκόπησαν τη χώρα αποτελούν τον πυρήνα των συμφερόντων και κατά συνέπεια και των πιστεύω του.

Μοιραία κάθε τρίμηνο συγκρούεται με την πραγματικότητα και με τον εαυτό του σαν πρόσωπο που πάσχει από βαριά ψυχοπαθολογική νόσο.
Οι επιλογές που απομένουν πλέον στην κυβέρνηση είναι:

α) Η ατιμωτική υποχώρηση αλλά και αμφίβολη ψήφιση των απαιτήσεων από την οριακή πλειοψηφία των 153,

β) Η επιδίωξη και μεθόδευση της ψήφισης των μέτρων από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών με την προοπτική κάποιου είδους συγκυβέρνησης ή οικουμενικής κυβέρνησης και

 γ) Η ρήξη και οι εκλογές μετά "καλαματιανών" χορών και ασμάτων...

Όλες οι επιλογές εμπεριέχουν την πιθανότητα πρόωρων εκλογών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όλες οι επιλογές εμπεριέχουν κινδύνους και ευκαιρίες τόσο για τη χώρα όσο και για τα κόμματα που κυβερνούν.

Το πιθανότερο είναι πως ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει αυτό που θα είναι καταστροφικότερο για τη χώρα και θα νομίζει πως θα είναι καλύτερο για τον ίδιο και αυτό που αντιπροσωπεύει.

Κατά συνέπεια η πιθανότερη επιλογή είναι η ρήξη και η "ηρωική έξοδος" με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η απουσία περιεχομένου και ικανότητας διακυβέρνησης εκ μέρους της ελληνικής αριστεράς από τότε που υπάρχει, την οδηγεί πάντα σε μηδενιστικές καταστροφικές επιλογές.

Η ελληνική αριστερά έχει εθιστεί να τρέφεται από το διχασμό και τις ήττες της. Μοιραία όταν οι καταστάσεις γίνονται κρίσιμες θα επιλέξει την ήττα μέσω της καλλιέργειας κλίματος διχασμού.
Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν είναι το τρίτο, αυτό της ρήξης και της προσπάθειας πόλωσης της κατάστασης με στόχο την επανασυσπείρωση μέρους αυτών που έχουν απομακρυνθεί προς τους αναποφάσιστους και τα άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της άκρας δεξιάς και αριστεράς.
Αυτό ίσως μεθοδευτεί και με κάποιο δημοψήφισμα το οποίο θα επιχειρηθεί να σηματοδοτήσει ενός ευρύτερου μετώπου γύρω από την κυβέρνηση.

Στόχος του εγχειρήματος θα είναι η εξασφάλιση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όρους ηγεμονικούς στις κινήσεις ανασύνθεσης που θα ακολουθήσουν. Με ένα 20% (συν- πλην) αυτό καθίσταται πιθανό, με 10% όχι...

Στόχος θα είναι επίσης το πέρασμα της καυτής "πατάτας" μιας πιθανής κατάρρευσης της χώρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο, τη μόνιμη επιδίωξη όσων χάνουν εκλογές, να καταστήσουν τη νέα κυβέρνηση παρένθεση.

Η επιλογή της αναζήτησης των 180 βουλευτών δεν είναι εύκολο εγχείρημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ιδιαίτερα αντιδημοφιλής (δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα) σε ένα συντριπτικό πλέον ποσοστό της κοινωνίας(πάνω από τα 2/3 της κοινωνίας), συνεχίζει να υπόκειται ραγδαία φθορά και όποιος τον αγγίξει θα φθαρεί μαζί του.

Η πρώτη επιλογή εκτός από την παραδοχή της αποτυχίας του τρίτου μνημονίου (αυτό σημαίνουν τα νέα μέτρα) δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων για μετά τις γαλλο-γερμανικές εκλογές με χειρότερους όρους.

Εκτός, αν πιστεύει κάποιος πως η ελληνική οικονομία το 2017 θα παρουσιάσει ανάπτυξη πάνω από 2,5%, οι καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες και όσοι κλείνουν τα μπλοκάκια για να αποφύγουν τον κίνδυνο της κατάσχεσης θα αρχίσουν να επενδύουν και να προσλαμβάνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα δυο χρόνια της διακυβέρνησης επιβεβαίωσε πόσο "τοξικός" είναι για την οικονομία αλλά και τη δημοκρατία (ό,τι τουλάχιστον έχει απομείνει από αυτήν).

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως το κλίμα στην οικονομία επιδεινώνεται. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την υπέρβαση των στόχων των δημοσίων εσόδων σε μια συρρικνούμενη φορολογική και φοροδοτική βάση θυμίζει τους πανηγυρισμούς και τις αυταπάτες των ναζί για τα έσοδα του Ράιχ από τα κατασχεμένα κοσμήματα και χρυσά δόντια των εβραίων.

Για να υπάρξουν κάποιες ελάχιστες πιθανότητες βιώσιμης αναθέρμανσης της οικονομίας, η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει ένα χρόνο νωρίτερα. Τώρα ακόμη και αν όλα γίνουν σωστά και γρήγορα είναι πλέον αργά.

Αυτό επιβεβαιώνουν το ύψος των καταθέσεων, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών και ο Γενικός Δείκτης κάτω από τις 1.000 μονάδες.

Μοιραία ετοιμαστείτε για ένα νέος θέρος του 2015 με την επίγνωση πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και όταν μοιάζει πως επαναλαμβάνεται κ.λ.π.-κ.λ.π.
Του Κώστα ΣτούπαΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .