Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Δείτε από που πήραν το όνομα τους γνωστές περιοχές της Αθήνας!

Πόσες φορές έχει τύχει να χαζεύετε τις στάσεις του ηλεκτρικού ή του μετρό και να φτιάχνετε σενάρια με το μυαλό σας για την προέλευση των ονομάτων των περιοχών της Αθήνας; Σίγουρα κάθε όνομα κρύβει από πίσω τη δική του ξεχωριστή ιστορία.
Εξάρχεια: Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον παντοπώλη από την Ήπειρο, Έξαρχο, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα διατηρούσε μεγάλο κατάστημα στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού.
6/03/2010 ×ÁÐÅÍÉÃÊ ÊÁÉ ÊÑÏÕÓÔÁ ÓÔÏ ÐÁÑÊÏ ÍÁÕÁÑÉÍÏÕ ÊÁÉ ÓÔÇÍ ÐËÁÔÅÉÁ ÅÎÁÑ×ÅÉÙÍ ÌÅ ÔÇÍ ÅÕÊÁÉÑÅÉÁ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇÓ ÅÍÏÓ ×ÑÏÍÏÕ ÁÐÏ ÔÇÍ ÌÅÔÁÔÑÏÐÇ ÔÏÕ ÐÁÑÊÉÍ ÍÁÕÁÑÉÍÏÕ ÓÅ ÐÁÑÊÏ ÁÐÏ ÔÏÕÓ ÊÁÔÏÉÊÏÕÓ ÅÎÁÑ×ÅÉÙÍ /PHASMA/Ã.ÍÉÊÏËÁÉÄÇÓ
Εκδηλώσεις στο Πάρκο Ναυαρίνου και την Πλατεία Εξαρχείων
Κουκάκι: Η ονομασία του προέρχεται από τον εργοστασιάρχη Γεώργιο Κουκάκη. Ο Κουκάκης στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής ο οποίος δραστηριοποιήθηκε και επαγγελματικά στην περιοχή διατηρώντας βιοτεχνία σιδερένιων κρεβατιών.
Πατήσια: Για τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια. Λέγεται ότι στο παρελθόν ονομάζονταν Αγά-Πατήσια από τη φράση «Αγά…πάτα ίσια!» που φώναζαν τα παιδιά της περιοχής σε ένα μεθύστακα Τούρκο αγά που τρίκλιζε διαρκώς και τα καταδίωκε. Επικρατέστερη βέβαια φαίνεται να είναι η άποψη του αρχιτέκτονα και λαογράφου Κώστα Μπίρη σύμφωνα με την οποία τα Πατήσια πήραν το όνομά τους από τον αρχαίο Δήμο Βάτης και συγκεκριμένα από τον επιρρηματικό τύπο Βάτησι.
paidia
Παιδιά μπροστά από τη Βίλα Δρακοπούλου, στα Πατήσια
Θησείο: Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι πήρε το όνομά του πιθανά από κάποια θυσία που έγινε στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα όμως, η ονομασία προήλθε από ένα λάθος. Παλαιότερα το Ναό του Ηφαίστου που βρίσκεται στην περιοχή τον αποκαλούσαν λανθασμένα «Θησείο» επηρεασμένοι από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα που υπάρχουν στο ναό.
Μεταξουργείο: Από το 1835 υπήρχε στην περιοχή ένα εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που έδρευε στην ημιτελή κατοικία του Πρίγκιπα Κατακουζηνού, οικία που διατηρείται ακόμα και σήμερα στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μυλλέρου και Γιατράκου.
ÊÁÑÍÁÂÁËÉ ÌÅÔÁÎÏÕÑÃÅÉÏÕ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
Καρναβάλι στους δρόμους του Μεταξουργείου
Σεπόλια: Στην αρχαιότητα ήταν γνωστά ως «Μύλοι των Αθηνών» γιατί εκεί οι Αθηναίοι άλεθαν το σιτάρι. Το τωρινό όνομά της περιοχής προέρχεται από τη λέξη «εξωπόλια» χαρακτηρισμός που δινόταν σε πόλεις που βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλεως και δεν είχαν ασφαλτόστρωση.
Πλάκα: Η επικρατέστερη ερμηνεία για το όνομα «Πλάκα» είναι αυτή που τη συνδέει με την αρβανίτικη λέξη «πλάκα= πλάκου, παλιό, αρχαίο». Κατά τον 16ο αιώνα Αρβανίτες κατοίκησαν την περιοχή που είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί και ονόμασαν την περιοχή Πλακ΄Αθήνα. Φεύγοντας από την περιοχή οι νέοι κάτοικοι κράτησαν την επωνυμία Πλάκα.
ÁÈÇÍÁ - ÐËÁÊÁ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Εστιατόριο στην Πλάκα
Κολωνάκι: Η αριστοκρατική περιοχή πήρε το όνομά της από ένα «κολωνάκι» ύψους περίπου δυόμιση μέτρων που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για προληπτικούς λόγους.
Χαλάνδρι: Το Χαλάνδρι στην αρχαιότητα άνηκε στο Δήμο Φλύας. Η λέξη «φλύας» προέρχεται από το ρήμα «φλεί» που σημαίνει ευδοκιμώ, καρποφορώ και η γη του Χαλανδρίου είναι πλούσια σε βλάστηση. Η τωρινή του ονομασία οφείλεται στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά στον οποίο ανήκαν μεγάλες εκτάσεις γης κατά την τουρκοκρατία.
ÌÅÃÁËÇ ÁÍÔÁÐÏÊÑÉÓÇ ÓÔÏ ÊÁËÅÓÌÁ ÔÏÕ ÄÇÌÏÕ ÌÅÃÁËÇ ÁÍÔÁÐÏÊÑÉÓÇ ÓÔÏ ÊÁËÅÓÌÁ ÔÏÕ ÄÇÌÏÕ ×ÁËÁÍÄÑÉÏÕ ÌÅ ÓÕÍÈÇÌÁ «ÊÁÐÏÉÏÉ ÊÁÔÅÓÔÑÅØÁÍ ÔÏ ÈÅÁÔÑÏ ÔÇÓ ÑÅÌÁÔÉÁÓ,ÏËÏÉ ÌÁÆÉ ÈÁ ÔÏ ÎÁÍÁÖÔÉÁÎÏÕÌÅ» ÃÉÁ ÔÏÍ ÊÁÈÁÑÉÓÌÏ ÔÇÓ ÐÅÑÉÏ×ÇÓ ÐÏÕ ÊÁÇÊÅ ÔÇÍ ÐÅÑÁÓÌÅÍÇ ÅÂÄÏÌÁÄÁ(EUROKINISSI/Ô
Δενδροφύτευση στο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι
Μετς: Στην επωνυμία της μπυραρίας «Μετς», που άνοιξε ο γιος του ιδρυτή της ζυθοποιίας Φιξ, οφείλει η περιοχή το όνομά της. Παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν και «παντρεμενάδικα».
Ψυχικό: Λέγεται ότι πήρε το όνομά του επειδή εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο μαραθωνομάχος Φειδιππίδης που ήρθε τρέχοντας να αναγγείλει τη νίκη των Αθηναίων έναντι των Περσών. Μία δεύτερη εκδοχή θέλει την Οσία Φιλοθέη που είχε εκτάσεις γης στην περιοχή, να ανοίγει πηγάδι για να ξεδιψούν οι περαστικοί και οι αγρότες. Πράξη που χαρακτηρίστηκε ως ψυχικό εκ μέρους της και για τον λόγο αυτό την τίμησαν δίνοντας στην περιοχή αυτήν την ονομασία.
ÁÃÉÁ ÓÏÖÉÁ ØÕ×ÉÊÏ--Ï ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÓ ÉÅÑÙÍÕÌÏÓ ÓÅ ÓÕÍÁÎÇ ÔÙÍ ÉÅÑÅÙÍ ÔÙÍ ÊÅÍÔÑÙÍ ÍÅÏÔÇÔÇÔÁÓ ÔÇÓ ÁÑ×ÉÐÉÓÊÏÐÇÓ ÁÈÇÍÙÍ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//
Αγία Σοφία στο Ψυχικό
Ψυρρή ή Ψυρή: Οφείλει το όνομά της σε ένα νησιώτη από τα Ψαρά ο οποίος έφτασε στην περιοχή και έκτισε και μία εκκλησία που σήμερα δεν υπάρχει πια. Αυτός μετονομάστηκε σε Ψυρής που σημαίνει Ψαριανός και μετέπειτα πήρε και η περιοχή Ψυρή το όνομά της. Ψυρή όμως με ένα ρ και όχι με δύο όπως έχουμε συνηθίσει.
a10
makeleio.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Tα θέματα που αναρτούμε δεν σημαίνει πως συμφωνούμε σε όλα .
Μας στέλνονται απο διάφορα σαιτ μπλογκ και αναγνώστες.
Η ελεύθερη σκέψη απο το 2010 έχει παραμείνει στη μπλογκόσφαιρα αταμπέλωτη και ανεξάρτητη χωρίς κλίση σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έτσι θα συνεχίσει .
Θα παρακαλούσαμε στα σχόλια να μη γράφετε με Greeklish .