Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μετάφραση πολιτικών και οικονομικών δηλώσεων για dummies

Του Γιώργου Καισάριου

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή επίδοση της αγοράς, νομίζω ότι το αγγλοσαξονικό ρητό που λέει “easy come easy go” ταιριάζει στην περίσταση.

Στο δια ταύτα ...

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία, την ανάγκη ταχείας ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble επικαλούμενος τις «ανησυχητικές ειδήσεις» από την ευρωζώνη και εφιστώντας την προσοχή της Ελλάδας σχετικά με τις επόμενες δόσεις της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Μετάφραση

Ναι μεν πριν από λίγες μόνο μέρες ο κύριος Wolfgang Schäuble είπε ακριβώς το αντίθετο, ανταπαντώντας στην κυρία Christine Lagarde, αλλά τώρα που έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα (πλανήτης Γη) και έχει εμπεδώσει το ότι η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει τα λεφτά που της έχουν δανείσει (που φαγώθηκαν παρέα με τον κύριο Πάγκαλο), ξαφνικά ανακαλύπτει ότι η Ελλάδα θα κάνει default. Πριν όμως κάνει η Ελλάδα default, θα πρέπει πρώτα να θωρακιστεί το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύμπλεγμα έναντι ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Οι χώρες της ευρωζώνης δεν συζητάνε καν για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι ξεκάθαρο ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια πάντα είχε ως προϋπόθεση την ισχυρή σύγκλιση με τους στόχους και τους όρους που έχουν τεθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Επιτρόπου Olli Rehn. «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σχετικά με την χορήγηση των κεφαλαίων εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι», πρόσθεσε.

Μετάφραση

Οι Έλληνες θα μας φάνε 200 δισ. ευρώ (λέει η Ευρωπαϊκή τραπεζοπλουτοκρατία) και δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να τους κάνουμε. Το έχουν πάρει χαμπάρι και μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Χαλάλι τους όμως, διότι στο κάτω-κάτω, είναι και η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Με τους Ιταλούς, Ισπανούς και την Ιρλανδία όμως πως θα τα βγάλουμε πέρα; Καλά να πάθουμε, αφού θέλαμε να αγοράσουμε Ευρωπαϊκά ομόλογα. Έπρεπε να αγοράσουμε και εμείς Αμερικανικά ομόλογα όπως οι Κινέζοι.

Όπως επισημαίνει το CNBC, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte σε άρθρο του στους Financial Times αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager, δηλώνουν ότι «ο νέος Επίτροπος για την πειθαρχία στον προϋπολογισμό» θα πρέπει να έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλλει σταδιακά πιο επίπονες κυρώσεις στις χώρες της ευρωζώνης που δεν υπακούουν. «Οι χώρες που δεν θέλουν να υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς, μπορούν να επιλέξουν την έξοδο από την ευρωζώνη. Στο μέλλον, η τελική τιμωρία μπορεί να είναι ο εξαναγκασμός των χωρών να εγκαταλείψουν το ευρώ», αναφέρουν οι Rutte και de Jager.

Μετάφραση

Το ενδεχόμενο να πάρει χασούρες η Ολλανδία από την Ελλάδα (ένα σίγουρο στοίχημα θα έλεγα) έχει κάνει τον καλό Ολλανδό πρωθυπουργό να παραμιλά, όπως οι κατέχοντες τραπεζικών μετοχών στην Ελλάδα.

Για αυξημένη αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook και ενίσχυση των καθοδικών κινδύνων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αν και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει να συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας με μετριοπαθείς ρυθμούς. Σημείωσε παράλληλα ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένει διευκολυντική, αν και ορισμένες συνθήκες στις αγορές έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η παροχή ρευστότητας και οι μέθοδοι κατανομής των πράξεων αναχρηματοδότησης θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα γνωρίζουν περιορισμούς στην πλευρά της ρευστότητας. Πρόσθεσε πάντως ότι όλα τα έκτακτα μέτρα είναι "εκ φύσεως προσωρινού χαρακτήρα".

Μετάφραση

Θα συνεχίσω (λέει ο κύριος Trichet) να καταπολεμώ τον πληθωρισμό που κάποια μέρα θα φανερωθεί σε μια άλλη ζωή. Καλύτερα να παίρνουμε μέτρα προκαταβολικά (στην προηγούμενη ζωή) για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Πρέπει να είμαστε ahead of the curve! Όλα τα open market operations που διενεργούμε θα τα αποστειρώσουμε μέχρι τελευταίου cent, μην τυχόν μας ξεφύγει κάποιο ευρώ και προκαλέσει πληθωρισμό.

Οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού (βασικός δείκτης κεφαλαιακών δαπανών στην Ιαπωνία), υποχώρησε 8,2% στη διάρκεια του Ιουλίου, ενώ τον Ιούνιο είχε σημειώσει άνοδο 7,7%.

Μετάφραση

Άσχημο σημάδι για την παγκόσμια ανάπτυξη και τρεις φορές άσχημο για την Ιαπωνία.

Δεν θα καταρρεύσουμε, θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση. Οι τρέχουσες οικονομικές πιέσεις στην ευρωζώνη δεν οδηγούν το ενιαίο νόμισμα στην κατάρρευση αλλά αντιθέτως θα το οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενοποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.

Μετάφραση

Ξέρουμε ότι πρέπει να ενοποιηθούμε πολιτικά και να αντιγράψουμε την κρατική οργάνωση των Αμερικανών, αλλά η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ανησυχεί για τις καρέκλες. Στο μεταξύ, ελπίζω να μην τινάξουμε το κοινό μας νόμισμα στον αέρα, διότι δεν περιμέναμε τις τωρινές εξελίξεις και δεν είχαμε λάβει τα μέτρα μας.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσε ότι βαθαίνει κι άλλο η ύφεση. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναθεώρησε την ύφεση του β’ τριμήνου στο 7,3% έναντι 6,9% σχεδόν ένα μηνα πριν.

Μετάφραση

Ό,τι έχει κάνει η κυβέρνηση δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει, διότι απλά το Ελληνικό πολιτικό σύμπλεγμα, ουδέποτε έχει νομοθετήσει έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς και της εθνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία αυτή εξακολουθεί να είναι κρατικοδίαιτη και να παίρνουν τις αποφάσεις οι πολιτικοί, αντί η αγορά, δεν θα σηκώσουμε κεφάλι.

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να κάνει default (στάση πληρωμών, πτώχευση, βάλτε όποιο χαρακτηρισμό θέλετε) είναι 91,5%, σύμφωνα με τους παίχτες που παίζουν συμβόλαια CDS.



Μετάφραση


Οι κατέχοντες Ελληνικά ομόλογα (τράπεζες, θεσμικοί και συνταξιοδοτικά ταμεία) την έχουν βαμμένη.

Καλό Σαββατοκύριακο



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More